Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Η εντατικοποίηση εξοντώνει

Με αφορμή το εργατικό ατύχημα που κόστισε τη ζωή σε εργαζόμενη σε ξενοδοχείο του κέντρου του Ηρακλείου, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι το ατύχημα επαναφέρει το ζήτημα των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, όχι μονάχα στα ξενοδοχεία, μα σε όλους τους κλάδους.

«Η μείωση προσωπικού - αναφέρει - η εντατικοποίηση της εργασίας με εξοντωτικά ωράρια των εργαζομένων που δημιουργεί κούραση, όσο έμπειρος και να είναι ο συνάδελφος, οι ελλιπείς υποδομές και μέτρα προστασίας των εργαζομένων, η ελλιπής συντήρηση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πολλαπλασιασμό των προβλημάτων υγείας, χρόνιων παθήσεων, καθώς και δημιουργούν προϋποθέσεις για σοβαρά εργατικά ατυχήματα.

Η κυβέρνηση, το κράτος δεν είναι απλοί παρατηρητές αυτής της κατάστασης, που δεν είναι καινούρια. Στην ουσία, νομοθετώντας, πετσοκόβοντας προϋπολογισμούς, αποψιλώνοντας τους ίδιους τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και με το συνολικό πετσόκομμα των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων που ακουμπάνε ζητήματα Υγείας - Πρόνοιας, συνθηκών εργασίας, ωραρίων, αδειών κλπ. τάσσονται συνειδητά με τη μεριά του κεφαλαίου.

Η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτα απ' όλα ζήτημα του ίδιου του εργατικού κινήματος. Μόνο ένα εργατικό κίνημα, ταξικά προσανατολισμένο, το οποίο πατάει γερά μέσα στους χώρους δουλειάς, με Επιτροπές Αγώνα και Επιχειρησιακά Σωματεία, μπορεί να επιβάλει μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ