Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν έχει ... διακοπές η πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου

Η εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μέτρων, που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο για να θωρακίσει και να ενισχύσει την κερδοφορία του, δεν καταλαβαίνει από διακοπές...

Eurokinissi

Η εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μέτρων, που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο για να θωρακίσει και να ενισχύσει την κερδοφορία του, δεν καταλαβαίνει από διακοπές...
Το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση δεν πάει διακοπές», ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία «χαλάρωση» στην εφαρμογή του κυβερνητικού έργου, αντίθετα πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μέτρων που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο για να θωρακίσει την εξουσία του και να κατοχυρώσει την κερδοφορία του στις σύγχρονες συνθήκες, έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χτες το απόγευμα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η πρεμούρα της κυβέρνησης να προωθηθούν τάχιστα μέτρα, προαπαιτούμενα των μονοπωλίων, σχετίζεται με την προετοιμασία για την επικείμενη «αξιολόγηση» από την τρόικα (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) αρχές Σεπτέμβρη, με την οποία αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία και η συζήτηση για τη λεγόμενη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους και τους τρόπους «ελάφρυνσής» του, με επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής ή/και τη μείωση επιτοκίων. Το ζήτημα της «διευθέτησης» του κρατικού χρέους, η οποία με όποιον τρόπο κι αν γίνει θα σημάνει την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, ιεραρχείται από την κυβέρνηση, καθώς συνδέεται άμεσα με την απελευθέρωση κονδυλίων για παραπέρα στήριξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Στους κόλπους της κυβέρνησης παρουσιάζεται, εξάλλου, ως ...παραχώρηση στο λαό η μετάθεση κατά ένα μήνα στην πληρωμή της πρώτης δόσης του «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων» και κάποιες «διορθώσεις» που θα γίνουν, ενώ παραμένει η μεγαλύτερη όλων των αδικιών: Οτι ο λαός καλείται να πληρώνει ενοίκιο στο σπίτι που απέκτησε με κόπους και θυσίες, στο αγροτεμάχιο που καλλιεργεί για να ζήσει.

Παραπέρα, ως «λύση» στο πρόβλημα της ανεργίας, που τσακίζει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, επιχειρήθηκε να προβληθούν τα προγράμματα που ανακοίνωσε προχτές ο πρωθυπουργός μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και τζάμπα εργασίας για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Επίσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης επαναβεβαιώνεται η βούλησή της να προχωρήσουν η περιλάλητη «αξιολόγηση» στο Δημόσιο, που ανοίγει δρόμο για χιλιάδες απολύσεις, καθώς και οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις για τα Ταμεία των ενστόλων. Ζήτημα, εξάλλου, που τους απασχολεί είναι και το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη, πόσα θα είναι τα κενά σε εκπαιδευτικούς και πώς θα τα «ψευτοκαλύψουν».

Η κυβέρνηση, επίσης, πασχίζει να βρει και τρόπους ώστε να μετριάσει τη ζημιά από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία σε προϊόντα από ΕΕ, ΗΠΑ και άλλες χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής τους λόγω της Ουκρανίας. Το εμπάργκο πλήττει τις ελληνικές εξαγωγές σε αγροτικά προϊόντα, γούνες κ.ά.

Η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ορίστηκε η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης. Νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου επελέγη ο Αθανάσιος Κουτρουμάνος, ενώ στη θέση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ορίσθηκε ο Νικόλαος Αγγελάρας. Και οι δυο ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί κατείχαν την πρώτη θέση στη δικαστική επετηρίδα. Για τη θέση του γενικού επιτρόπου στο Ελεγκτικό Συνέδριο το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση του Μιχαήλ Ζημή. Με γνώμονα τη δικαστική επετηρίδα, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε επίσης στην επιλογή τεσσάρων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών για την αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου και τεσσάρων για την αντιπροεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ