Τρίτη 5 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΟΙΚΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ «MOODY'S»
«Αναβάθμιση» στη βάση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Την αναβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά δύο βαθμίδες (από «Caa3» σε «Caa1») ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Moody's». Η προοπτική για την αξιολόγηση του κρατικού χρέους διατηρήθηκε σταθερή, όπως και η «βραχυπρόθεσμη» αξιολόγησή του.

Η εκτίμηση της «Moody's» βασίζεται μεταξύ άλλων στη «βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης», αλλά και στην «πρόοδο» στην υλοποίηση των αντιλαϊκών «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Ιδιαίτερα στέκεται στη «σημαντική πρόοδο όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην απελευθέρωση ορισμένων αγορών». Στη βάση των παραπάνω, ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα κορυφωθεί φέτος (φτάνοντας περίπου στο 179% του ΑΕΠ) και στη συνέχεια θα εμφανίσει σταδιακή μείωση (εκτιμά ότι μπορεί να διαμορφωθεί στο 166% του ΑΕΠ το 2018).

Σε ό,τι αφορά τους λεγόμενους περιοριστικούς παράγοντες της «αξιολόγησης», η έκθεση αναφέρει την «υψηλού επιπέδου πολιτική αβεβαιότητα» και τη μεγάλη πιθανότητα πρόωρων εκλογών το πρώτο τρίμηνο του 2015, «λόγω της διάβρωσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» και των κανόνων σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Γίνεται ακόμα λόγος για «ασάφεια», που σχετίζεται με το τέλος των «προγραμμάτων στήριξης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, ενώ «βασικό σενάριο» για τη «Moody's» είναι ότι «η εξωτερική υποστήριξη θα εξακολουθήσει σε κάποια μορφή».

Σενάριο για «ειδική ομάδα» της Κομισιόν αντί της τρόικας

Το ενδεχόμενο «κατάργησης της τρόικας, η οποία επιτηρεί τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις» και αντικατάστασής της από μια «ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» εξετάζει η ΕΕ, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του «Reuters», το οποίο επικαλείται Ευρωενωσιακούς αξιωματούχους.

Τα σενάρια αυτά έρχονται λίγο πριν μπει στην τελική ευθεία η συζήτηση για τους τρόπους «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους, αλλά και σε συνέχεια μιας σειράς διεργασιών στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας για την ενίσχυση της αυτοτέλειας των μηχανισμών της έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιβόητη «έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικας» γινόταν λόγος για εξέταση της δημιουργίας «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου», αντί του ΔΝΤ, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η περαιτέρω ενίσχυση των μόνιμων μηχανισμών «ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης» και «εποπτείας» στο πλαίσιο της ίδιας της ΕΕ και για όλα της τα κράτη.

Σύμφωνα με το σενάριο που επικαλείται το «Reuters», «η Ελλάδα θα δεσμευτεί σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και όταν επιτυγχάνει τα ορόσημα που θα της έχουν τεθεί, θα εξασφαλίζει ελάφρυνση χρέους με κάποια μορφή», ενώ οι έλεγχοι που ασκεί η τρόικα «θα αντικατασταθούν από μια ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα διενεργεί ελέγχους ανά διετείς περιόδους και όχι κάθε τρεις μήνες».

«Για την περίπτωση που υπάρξει υποτροπή», αναφέρει το πρακτορείο, «στην Ελλάδα θα χορηγηθεί μια προληπτική γραμμή πιστώσεων από την Ευρωζώνη», η οποία «εάν χρησιμοποιηθεί, θα επανέλθει η αυστηρότερη επιτήρηση».

Πηγή, που επικαλείται το δημοσίευμα, αναφέρει ότι η Ελλάδα «θα πρέπει να καταρτίσει ένα πρόγραμμα ως τον Οκτώβρη και κατόπιν θα υπάρξει απόφαση γι' αυτό ως το Δεκέμβρη, για τις αρχές του 2015».

Ως εμπόδιο σε ένα τέτοιο σχέδιο αναφέρεται η περίπτωση που η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο δανεισμό, καθώς «αυτό θα απαιτούσε ένα νέο μνημόνιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κούρεμα με την ψιλή» στα λαϊκά δικαιώματα(2014-04-24 00:00:00.0)
Στο «ζενίθ» οι αντιθέσεις εντός και εκτός Ευρωζώνης(2012-07-26 00:00:00.0)
Με νύχια και με δόντια για να σωθεί το κεφάλαιο(2011-11-08 00:00:00.0)
«Οίκοι», κυβερνήσεις, μηχανισμοί: Ετοιμοι για το «νέο γύρο»(2011-10-23 00:00:00.0)
Ανησυχία και κόντρες στο βαθύ πηγάδι της κρίσης(2011-07-12 00:00:00.0)
Σαρώνουν δικαιώματα σε όλη την ΕΕ(2010-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ