Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Συζήτηση για την Ερευνα και τη διά βίου μάθηση

Ενημέρωση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής έκανε χτες ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με ζητήματα διά βίου μάθησης, Ερευνας και Τεχνολογίας και οικονομικά θέματα Παιδείας. Ο υπουργός ανέφερε ότι εντός των ημερών θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Σε ό,τι αφορά το θέμα των μετεγγραφών φοιτητών, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι γίνεται εβδομαδιαία διαβούλευση με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος, εάν οι αιτήσεις για μετεγγραφές των δικαιούμενων είναι πολλές. Η διαβούλευση θα αρχίσει να καταλήγει το Σεπτέμβριο».

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Για τη διά βίου μάθηση και την Ερευνα, είναι γνωστό ότι η μάθηση είναι το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να πληροφορείται συστηματικά και με σωστό τρόπο γιατί συμβαίνουν όσα συμβαίνουν στη φύση και στην κοινωνία. Η αντίθεσή μας στη διά βίου μάθηση δεν αφορά το να μαθαίνει ο λαός μας σε όλη του τη ζωή όσα συμβαίνουν γύρω του, αλλά ότι η διά βίου μάθηση αποτελεί κατακερματισμό της έννοιας της μόρφωσης και αναγορεύει σε μάθηση κάθε απίθανη δραστηριότητα και ενασχόληση που μπορεί να έχει κανείς, κυρίως συγκαλύπτει την ανεργία και το εργατικό δυναμικό κυνηγάει διαρκώς μαθήσεις, καταρτίσεις, για να μπορέσει να επιβιώσει. Με την πολιτική της λεγόμενης διά βίου μάθησης, ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση αποσυνδέουν πλήρως τους τίτλους σπουδών από το όποιο επάγγελμα, οδηγούν σε κυνήγι δεξιοτήτων, σε εξατομικευμένη σχέση εργασίας και, παράλληλα, επιδιώκουν να παρέμβουν στις συνειδήσεις κυρίως των νέων για να αποδεχθούν όλα αυτά ως ευκαιρίες και ως πρόοδο.

Η διά βίου μάθηση παρουσιάζεται ως ένα φάρμακο ενάντια στην ανεργία, ως λύση στο πρόβλημα των νέων που εγκαταλείπουν τη βασική εκπαίδευση και ως ένα ορόσημο στην παραπέρα ανάπτυξη της κοινωνίας, όπου ανάπτυξη σημαίνει αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η διά βίου μάθηση βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αποτελεί εργαλείο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννά η ολοένα και αυξανόμενη ανεργία. Ο στόχος της διά βίου μάθησης είναι να αποτελέσει έναν κυματοθραύστη των αδιεξόδων του καπιταλισμού και, παράλληλα, μέσο για την αναπαραγωγή του. Θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου, όποια και αν είναι η θέση του στην παραγωγική διαδικασία, να έχει πρόσβαση στη γνώση, να μορφώνεται και με βάση τις νέες εξελίξεις, τις νέες απαιτήσεις, τις νέες καινοτομίες που υπάρχουν σε κάθε κλάδο και τομέα οικονομικής δραστηριότητας συνολικά».

Σχετικά με το θέμα της Ερευνας, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι όρος η απαγκίστρωση της Ερευνας από τους νόμους της ατομικής ιδιοκτησίας, πατέντες, εμπορικά σήματα κ.λπ., ώστε να γίνει δυνατή η ελεύθερη και πλατιά διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Η κόκκινη γραμμή που διαπερνά το νομοσχέδιο για την Ερευνα, που θα έρθει την επόμενη εβδομάδα, είναι η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Ερευνας και η ακόμα πιο στενή σύνδεσή της με τις επιχειρήσεις, κάτι που αποτελεί και τη βασική κατεύθυνση της στρατηγικής της ΕΕ. Το ΚΚΕ, και με την ευκαιρία του νομοσχεδίου, θα καταθέσει την ολοκληρωμένη πρότασή του, που είχε την ευκαιρία να τη συζητήσει με σχεδόν όλους τους ερευνητικούς φορείς πριν από λίγο διάστημα».

Τέλος, με αφορμή μια αναφορά του υπουργού Παιδείας, ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν αλλαγές για το Δημοτικό Σχολείο, ο Χρ. Κατσώτης είπε: «Μας ανησυχεί αυτή η δήλωση για το νέο Δημοτικό Σχολείο που ετοιμάζει, γιατί και το νέο Λύκειο έδωσε τα γνωστά αποτελέσματα στο λαό και, βεβαίως, όλοι αυτοί οι πειραματισμοί που έγιναν μέχρι τώρα για τη σύνδεση της γνώσης με τις επιχειρήσεις, δίνουν αυτά τα αποτελέσματα που σήμερα βλέπουμε. Ολη αυτή η εξέλιξη στην Εκπαίδευση οδηγεί μετά στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, για να μπορέσουν όλα αυτά τα παιδιά που εγκαταλείπουν τη βασική εκπαίδευση να πάνε για να μπορέσουν να έχουν κάποιες γνώσεις. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις(2015-04-17 00:00:00.0)
Τροπολογία του ΚΚΕ για τις μετεγγραφές(2012-12-18 00:00:00.0)
Προώθηση της διά βίου αμάθειας και εκμετάλλευσης(2011-02-11 00:00:00.0)
Κατάρτιση για μισομορφωμένο «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό(2011-01-06 00:00:00.0)
Διά βίου εκμετάλλευση(2010-07-31 00:00:00.0)
Τα βασικά σημεία του προσχεδίου νόμου(2010-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ