Σάββατο 26 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει για την προώθηση προαπαιτούμενων του κεφαλαίου

Σε συνεχείς διαβουλεύσεις ώστε να προωθηθούν τάχιστα τα περιλάλητα προαπαιτούμενα μέτρα της τρόικας, που κατά βάση αποτελούν πάγια αιτήματα του μεγάλου κεφαλαίου, βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο. Σε αυτό το πλαίσιο, χτες το μεσημέρι έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου άλλη μια σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο. Μετείχαν, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, και ο αναπληρωτής υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα προαπαιτούμενα πιθανολογείται ότι θα κατατεθούν στη Βουλή υπό τη μορφή «πολυνομοσχεδίου» την επόμενη εβδομάδα, με στόχο της κυβέρνησης να ψηφιστεί ως τις 8 Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1/1/2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτήν τη στιγμή στο ΕΤΕΑ. Ακόμη, θα προβλέπεται η κατάργηση από την 1η Γενάρη 2015 όλων των «μη ανταποδοτικών χρεώσεων» που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων, με δραματικές συνέπειες στις συντάξεις και την καθημερινότητα των συνταξιούχων.

Στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους για το πώς καθησυχάσουν τις ανησυχίες των ενστόλων, οι οποίοι διαμαρτύρονται κατ' αρχάς γιατί δεν εφαρμόζονται δικαστικές αποφάσεις που τους δίνουν πίσω παρακρατημένα. Δεύτερον, καθώς και τα δικά τους επικουρικά ενσωματώνονται με άλλα επικουρικά, φοβούνται νέες μειώσεις στις συντάξεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο, μεθαύριο, Δευτέρα, αναμένεται συνάντηση του Χαρδούβελη με εκπροσώπους τους.

Στο πολυνομοσχέδιο λέγεται ακόμα ότι θα περιλαμβάνεται και το σχέδιο διατάξεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη «μείωση των διοικητικών βαρών» σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας στη βάση των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Στοχευμένους κλάδους όπου σπεύδουν να διαμορφώσουν τις ιδανικότερες συνθήκες για τα μονοπώλια, δηλαδή τη διευκόλυνση από το κράτος για να γίνονται εύκολα και γοργά και ουσιαστικά ανεξέλεγκτα οι επενδύσεις.

Σύσκεψη και για την «αξιολόγηση»

Στη χτεσινή σύσκεψη έγινε συζήτηση και για την περιλάλητη «αξιολόγηση» στο Δημόσιο. Αναμένεται μέσα στη βδομάδα νέα σύσκεψη των Σαμαρά και Βενιζέλου με τον αρμόδιο υπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, για να δουν πώς θα προχωρήσει. Η επίμαχη ρύθμιση συνδέεται άμεσα με την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, τις απολύσεις, την παραπέρα υποβάθμιση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, την παραπέρα αντιδραστικοποίηση του αστικού κράτους. Και είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί.

Οπως είπε χτες σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, Γκ.Χαρδούβελης, βγαίνοντας από το Μαξίμου, στη σύσκεψη συζήτησαν όλα τα θέματα που αφορούν τα προαπαιτούμενα, επίσης, την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2015. Δεν απέκλεισε το πολυνομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή μεθαύριο, Δευτέρα.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών συλλέγει από τα υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης τις διατάξεις που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο και κάποιες από αυτές βρίσκονται ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να προσδιοριστεί το κόστος τους στον προϋπολογισμό.

Σημειωτέον, οι ρυθμίσεις για τη «χρηματοδότηση των κομμάτων» και την «παρακολούθηση των περιουσιακών τους στοιχείων», με στόχο τάχα την καταπολέμηση της διαφθοράς, φαίνεται ότι θα έρθουν αργότερα, με άλλο νομοσχέδιο.

Στην κυβέρνηση θέλουν να περάσουν όλα -μα όλα- τα προβλεπόμενα νομοθετήματα για τα λεγόμενα προαπαιτούμενα, που κατ' αρχάς συνδέονται με την εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, το αργότερο έως τις 15/9 και πριν την επάνοδο των επικεφαλής της τρόικας για την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Θυμίζουμε ότι 12/9 συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Συμβούλιο Γιούρογκρουπ), ενώ στη συνέχεια αναμένεται η εκ νέου επάνοδος των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, με την οποία θα περάσει στην τελική ευθεία και η συζήτηση για τη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους, σε συνδυασμό με την «επικαιροποίηση» του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής», καθώς και με τη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

Την ίδια στιγμή βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με ποικίλες παρεμβάσεις θέτουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αιτήματα μείωσης κάποιων φόρων, που είτε αφορούν επιχειρηματίες είτε εντάσσονται στη λογική σταθεροποίησης του αστικού πολιτικού συστήματος μέσω κάποιας αποκατάστασης σχέσεων με λαϊκά στρώματα που όλο αυτό το διάστημα έχουν πληγεί βάναυσα από τα φοροεισπρακτικά και άλλα μέτρα της κυβέρνησης.

Με γνώμονα την πολιτική σταθερότητα, ώστε να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο, κινούνται και οι παρεμβάσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα από μια σειρά αστικά επιτελεία ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, να επιτευχθεί εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη από την παρούσα Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ