Πέμπτη 24 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
«Καίγεται» να προχωρήσει την «αξιολόγηση»

Οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες δεν αφορούν την ουσία του μέτρου που εντάσσεται στη γενικότερη αντιδραστική αναμόρφωση του Δημοσίου

Στη συσκότιση των πραγματικών στόχων που υπηρετεί η «αξιολόγηση», σαν μέρος των γενικότερων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, συμβάλλει η ενδοκυβερνητική κόντρα για πλευρές του νόμου 4250/2014 που από κοινού ψήφισαν τα δυο κόμματα πριν από τρεις περίπου μήνες. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται τώρα να διαφωνεί με τον επιμερισμό των ποσοστών που προβλέπει ο νόμος και συγκεκριμένα με το 15% που αναγκαστικά θα βαθμολογηθεί με επίδοση κάτω από 6.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναλαμβάνει ότι η εφαρμογή του νόμου είναι επιβεβλημένη και αναζητεί τρόπους να «ξεμπλοκάρει» τις διαδικασίες της «αξιολόγησης», που συναντάνε αντιστάσεις.

Απαντώντας σε προηγούμενες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε χτες («Βήμα fm») ότι «ο νόμος 4250 που αφορά στην αξιολόγηση ψηφίστηκε και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα πριν από τρεις μήνες» και ότι «το σχετικό νομοσχέδιο είχε τεθεί σε διαβούλευση από τον Ιανουάριο. Η συζήτηση συνεχίστηκε στη Βουλή και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε. Από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται, πρέπει να εφαρμόζεται».

Προσπάθησε ωστόσο να υποβαθμίσει τις διαφωνίες με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «όταν συγκυβερνούν δύο κόμματα που ήταν παραδοσιακοί πολιτικοί εχθροί, θα υπάρχουν εντάσεις, αρκεί να είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε δεσμευθεί». Σε κάθε περίπτωση, η ενδοκυβερνητική κόντρα έχει σχέση και με τη γενικότερη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, μέρος της οποίας είναι και η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στις διεργασίες για τη συγκρότηση της λεγόμενης κεντροαριστεράς.

Σε άλλο σημείο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι «η αξιολόγηση δεν προβλέπει δυσμενείς συνέπειες στους εργαζομένους σε επίπεδο απόλυσης ή διαθεσιμότητας ή μείωσης μισθού».

Κρύβει ότι στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης του Δημοσίου και με το θεσμό της διαθεσιμότητας - κινητικότητας - απόλυσης να αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά από το 2015, η «αξιολόγηση» προσφέρει μελλοντικά μια πρώτης τάξης δεξαμενή για κάθε είδους «βλαπτικές μεταβολές» σε βάρος των εργαζομένων, θέλοντας ταυτόχρονα να τους μετατρέψει σε πειθήνια όργανα στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο προχτές, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κάλεσε τους διοικητές των νοσοκομείων να προσπεράσουν τις αντιδράσεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων και να προχωρήσουν τη διαδικασία της «αξιολόγησης», αλλιώς να υποβάλουν την παραίτησή τους.

Συνηγορώντας στα παραπάνω, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος είπε (ΑΝΤ1) ότι ο νόμος της «αξιολόγησης» πρέπει να εφαρμοστεί και απέδωσε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν σε σχέση με τους δημοτικούς υπάλληλους στο γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις και από αιρετούς. Σε άλλο σημείο, πρόσθεσε: «Οι 6.500 απολύσεις αποτελούν δέσμευση της χώρας απέναντι στους θεσμικούς της εταίρους, απέναντι στους δανειστές, ανεξαρτήτως από ποιο υπουργείο γίνονται».

Χτες, τέλος, υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «είδε» στην «αξιολόγηση» την προσπάθεια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ «να αναπαράξουν και να διευρύνουν την ίδια πελατειακή αντίληψη, την κομματική αντίληψη που δημιούργησε τις σημερινές στρεβλώσεις. Να αναπαράγουν και να διευρύνουν ένα κομματικό δημόσιο, ένα πελατειακό δημόσιο το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ