Τετάρτη 23 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μαίνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί

Οι προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου θα διεξαχθούν σε μια περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή

Λιγότερο από τρεις βδομάδες απομένουν από την εκλογική αναμέτρηση που θα αναδείξει τον νέο Πρόεδρο της Τουρκίας, σε μια περίοδο που οι ανακατατάξεις στη γύρω περιοχή και τη Μέση Ανατολή γεννούν διεργασίες και σε κάθε χώρα, όπου η αστική τάξη αναζητά τρόπους ενίσχυσης της θέσης της έναντι όσων την ανταγωνίζονται.

Χτες, έγινε γνωστό ότι διατάχθηκε η κράτηση δεκάδων αξιωματούχων της αστυνομίας από 22 επαρχίες της χώρας, οι οποίοι κατηγορούνται για αδικήματα όπως κατασκοπεία, παράνομη μαγνητοσκόπηση, αλλοίωση επίσημων εγγράφων κ.τ.λ. Πρόκειται για μια ακόμα κίνηση στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά του «παράλληλου κράτους» που ξεκίνησε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από μήνες, «στοχοποιώντας» δυνάμεις του περιβάλλοντος του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η «διάσταση» των πρώην συμμάχων Ερντογάν (που εξακολουθεί να θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία) και Γκιουλέν συνδέεται με τα «σύννεφα» που έχουν διαφανεί στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ (όπου μένει ο Γκιουλέν), οι οποίες έχουν δυσαρεστηθεί μεταξύ άλλων για τη «βιαστική» διείσδυση τουρκικών εταιρειών στο Ιράν. Αυτές τις μέρες μάλιστα, ΜΜΕ της αντιπολίτευσης εμφανίζουν δημοσιεύματα περί «τεταμένων» σχέσεων Ερντογάν - Ομπάμα, αξιοποιώντας δηλώσεις του πρώτου ότι πλέον έχουν σταματήσει οι απευθείας του συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Στην ίδια κατεύθυνση, συνέβαλε και η τοποθέτηση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή, η οποία χαρακτήρισε προσβλητικό τον παραλληλισμό του Ισραήλ με τον Χίτλερ που έκανε ο Ερντογάν (με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα), ενώ προχτές η Ουάσιγκτον πρόσθεσε ότι το «ξέσπασμα Ερντογάν» «ζημιώνει τη θέση της Τουρκίας στον κόσμο».

Στο ίδιο πλαίσιο των ενδοαστικών ανταγωνισμών εμφανίζονται και δημοσιεύματα που ασκούν κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν, επειδή «οδηγεί στην απομόνωση της χώρας» και δεν έχει καταφέρει «να πατήσει πόδι στη Μέση Ανατολή».

Είναι ολοφάνερο ότι η τουρκική τάξη αναζητά το καλύτερο πολιτικό προσωπικό που θα διασφαλίσει αναβάθμιση της θέσης της στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και η ίδια η κυβέρνηση Ερντογάν ανέλαβε την περασμένη βδομάδα πρωτοβουλία για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, καλώντας σε σχετική συνάντηση στην Αγκυρα. Επιπλέον, κήρυξε «τριήμερο πένθος» για την αιματοχυσία στη Γάζα, σε μια «ασυνήθιστη κίνηση» όπως σχολίασαν και τα τουρκικά ΜΜΕ. Κίνηση που συνδέεται αφ' ενός με την προσπάθειά της να καπηλευτεί την οργή και τα φιλειρηνικά αισθήματα των αραβικών λαών, αφ' ετέρου με τις αντιθέσεις που αναδύονται στην περιοχή, με την Αγκυρα και το Τελ Αβίβ να ανταλλάσσουν συχνά υψηλούς τόνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ