Παρασκευή 18 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Οθέλλος» του Βέρντι στο Ηρώδειο

Η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Ηρώδειο (27, 29, 30, 31 Ιούλη), είναι ο δημοφιλής «Οθέλλος» του Τζουζέπε Βέρντι, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Το αριστούργημα του Βέρντι παρουσιάζεται σε νέα σκηνοθεσία του Γιάννη Κόκκου, ο οποίος επιχειρεί μια βαθιά ψυχολογική ανάγνωση του έργου. Διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η συγκλονιστική όπερα του Βέρντι ακολουθεί την αφήγηση του ομώνυμου σαιξπηρικού έργου, αποδίδοντας την ιστορία του πρωταγωνιστικού ήρωα με μουσική εκρηκτικής δύναμης και υποδειγματική οικονομία εκφραστικών μέσων. Η ιστορία του Οθέλλου είναι γεμάτη έντονες αντιθέσεις και βίαια συναισθήματα. Είναι το έπος του δυνατού μαύρου στρατιώτη, που χάρη στις ξεχωριστές ικανότητες και στη γενναιότητά του έγινε στρατηγός μιας υπερδύναμης, της Γαληνοτάτης. Ο Οθέλλος θα βιώσει παράλληλα την ανασφάλεια της καταγωγής και των «πιστεύω» του, με αποτέλεσμα να χειραγωγηθεί εύκολα από δόλιους αντίπαλους όπως ο Ιάγος και να οδηγηθεί στην κόλαση της καταστροφής.

Η αριστουργηματική μουσική του Βέρντι, ο οποίος συνέθεσε το έργο σε ηλικία 74 ετών, δεκαέξι χρόνια μετά από την εμβληματική «Αΐντα», άλλοτε χειμαρρώδης και ορμητική και άλλοτε διαυγής και ανάλαφρη, ακολουθεί τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των ηρώων. Η ιδιοφυής μουσική γλώσσα του Ιταλού συνθέτη δένει απόλυτα, σε ένα άρρηκτο σύνολο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, τα μελωδικά κομμάτια με τη δραματικότητα του Σαίξπηρ και τη δύναμη του ποιητικού κειμένου του Μπόιτο, ενώ οι εξαίσιες άριες, τα ντουέτα και τα χορωδιακά μέρη βάζουν το θεατή σε μια κατάσταση συνεχούς εγρήγορσης.

Εκτός από τη σκηνοθεσία, ο Γιάννης Κόκκος υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια. Ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος διευθύνει τη Χορωδία της ΕΛΣ. Στο ρόλο του Οθέλλου θα απολαύσουμε τους Ζόραν Τοντόροβιτς και Αντονέλλο Παλόμπι. Ιάγος, οι Γκεόργκε Γκαγνίτζε και Δημήτρης Πλατανιάς. Στο ρόλο του Κάσσιου οι Δημήτρης Φλεμοτόμος και Γιάννης Χριστόπουλος. Δυσδαιμόνα, oι Αλεξία Βουλγαρίδου και Τσέλια Κοστέα. Ως Αιμιλία θα εμφανιστούν οι Αντιγόνη Παπούλκα και Ινές Ζήκου. Την Α' διανομή πλαισιώνουν στους υπόλοιπους ρόλους οι Τάσος Αποστόλου (Λουδοβίκος), Ακης Λαλούσης (Μοντάνος), Παύλος Μαρόπουλος (Ενας κήρυκας), ενώ στη Β' Διανομή θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τους Πέτρο Μαγουλά (Λουδοβίκος), Παύλο Σαμψάκη (Μοντάνος) και Θεόδωρο Μωραΐτη (Ενας κήρυκας). Στο ρόλο του Ροδερίκου ο Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ