Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 1-0 (κ.α. 0-0)
Επέστρεψαν στην κορυφή οι Γερμανοί

Στην κορυφή του κόσμου για τέταρτη φορά βρέθηκε από την Κυριακή το βράδυ η Γερμανία, που στο φετινό τελικό του Μουντιάλ, που έγινε στο Ρίο ντε Τζανέιρο επικράτησε της Αργεντινής με 1 - 0, κατακτώντας το τρόπαιο. Μάλιστα, ας σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, που ευρωπαϊκή ομάδα κατακτάει την πρωτιά επί λατινοαμερικανικού εδάφους, ενώ με αυτόν τον τρόπο η Γερμανία απάντησε στο αντίστοιχο επίτευγμα της Βραζιλίας που το είχε κάνει στην Ευρώπη το 1958 (Σουηδία). Το συγκρότημα του Γιοκίμ Λεβ πήρε τη νίκη χάρις σε ένα εντυπωσιακό γκολ του Γκέτσε στο 113' της παράτασης και αφού προηγουμένως ο κανονικός αγώνας είχε λήξει ισόπαλος χωρίς τέρματα. Ετσι, οι Γερμανοί σφάγισαν με τον καλύτερο τρόπο την εντυπωσιακή φέτος παρουσία τους στη διοργάνωση, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων το εντυπωσιακά 7-1 επί της οικοδέσποινας Βραζιλίας στον ημιτελικό, το 4-0 επί της Πορτογαλία στην πρεμιέρα του ομίλου, αλλά και την νίκη επί της Γαλλίας με 1-0 στα προημιτελικά.

Οι τροπαιούχοι, αν και συνάντησαν αρκετά προβλήματα στο 90λεπτο, προκειμένου να διασπάσουν την καλή αμυντική λειτουργία των αντιπάλων τους, εντούτοις φάνηκαν να είναι καλύτεροι στα σημεία των Αργεντινών. Χάρις στην παρουσία του Χούμελς στα μετόπισθεν έδειχναν να ελέγχουν τα πράγματα, αν εξαιρέσει κανείς δυο κρίσιμες φάσεις που θα μπορούσαν να πάθουν ζημιά (ευκαιρίες Ιγκουάιν 21' Παλάσιο 97'). Την ίδια ώρα, στο χώρο του κέντρου δέσποζε η παρουσία του Σβαϊνστάιγκερ, ενώ μπροστά το δίδυμο των Μίλερ και Κλόζε αποτελούσε την πηγή κινδύνων, χάνοντας ευκαιρίες με πιο σημαντικές αυτές των Χέβεντζ (δοκάρι στο 43' ) και Σούρλε (93' ) . Απ' την άλλη πλευρά, η «Μπιανκοτσελέστε» δεν άλλαξε το συντηρητικό παιχνίδι που την έφθασε μέχρι τον τελικό, ωστόσο αυτήν τη φορά έδειχνε να είναι βελτιωμένη όσον αφορά τις αντεπιθέσεις. Ωστόσο, και πάλι υστέρησε στη δημιουργία του παιχνιδιού (ιδιαίτερα μετά και την αλλαγή του Λαβέτσι) καθώς και στο τελείωμα των φάσεων, ενώ φάνηκε να πληρώνει στο τέλος την προσπάθειά της να πάει το παιχνίδι στα πέναλτι, ενώ ανασταλτικός παράγοντας υπήρξε για μια ακόμη φορά η μέτρια απόδοση του Μέσι (έδειξε να νιώθει και ενοχλήσεις στο πόδι).


Associated Press

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Νόιερ, Λαμ, Τζερόμ Μπόατενγκ, Χούμελς, Χέβεντες, Κράμερ (31' Σέρλε), Σβάινσταϊγκερ, Κρόος, Τόμας Μίλερ, Μεσούτ Εζίλ (120' Μέρτεζακερ), Κλόζε (88' Γκέτσε).

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ρομέρο, Σαμπαλέτα, Ντεμιτσέλις, Γκαράι, Ρόχο, Μαστσεράνο, Λούκας Μπίγλια, Ενσο Πέρες (86' Γκάγκο), Μέσι, Λαβέτσι (46' Αγκουέρο), Ιγκουαΐν (78' Παλάσιο).

  • Ο αρχιτέκτονας της γερμανικής επιτυχίας ομοσπονδιακός τεχνικός Γιοκίμ Λεβ, που, μετά από 8 χρόνια στο τιμόνι είδε την ομάδα του να φθάνει στην κορυφή, στις δηλώσεις του έκανε λόγο για απερίγραπτο συναίσθημα και δικαίωση για την εικόνα που έδειχνε η Γερμανία όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στην άλλη πλευρά, ο ομόλογος του της εθνικής Αργεντινής Αλεχάντρο Σαμπέγια δήλωσε υπερήφανος για την ομάδα του, παρά την απώλεια του τροπαίου, ενώ μίλησε και για έλλειψη τύχης.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ