Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Χειρουργεία επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία

Ψηφίστηκε χτες κατά πλειοψηφία το νομοθέτημα που βαθαίνει την εμπορευματική λειτουργία του κρατικού συστήματος Υγείας

Ψηφίστηκε επί της αρχής και κατά άρθρο χτες από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012 / 25 / ΕΕ της Επιτροπής της 9ης Οκτώβρη 2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ των κρατών - μελών, ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση. Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις».

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου συνιστούν ένα ακόμα μεγάλο βήμα στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Για παράδειγμα, οι ρυθμίσεις που περιέχει για την Ψυχική Υγεία συνδέονται ακριβώς με την πολιτική της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι η συρρίκνωση του κρατικού τομέα και η ενίσχυση του ιδιωτικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άρθρο 12 δίνεται το «ελεύθερο» σε ΜΚΟ και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ν' αναπτύξουν κάθε είδους δομή ψυχικής υγείας. Μάλιστα, προβλέπεται ότι στη σύνθεση των Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας θα συμμετέχουν πλέον και οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα.

Στο άρθρο 45, με τίτλο «για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων», θεσμοθετεί τα απογευματινά χειρουργεία, στα οποία «θα εξυπηρετούνται - σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση - ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ή που δύνανται να πληρώσουν τα έξοδα νοσηλείας τους εξ ιδίων χρημάτων και θα δοθεί η δυνατότητα στα νοσοκομεία ν' αυξήσουν τα έσοδά τους».

Επιπρόσθετα, περιέχει άρθρα με τα οποία εκχωρεί την κατ' οίκον νοσηλεία, τις μονάδες οικογενειακού προγραμματισμού και τα κέντρα Μητέρας - Παιδιού στην επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω και των δήμων κ.ά. Περιλαμβάνονται ακόμα διατάξεις για την ένταξη οδηγίας για τις μεταμοσχεύσεις κ.ά.

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι τμήμα της πολιτικής που «μετατοπίζει την ευθύνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας στην ατομική ευθύνη του ασθενή, στον ίδιο, στην οικογένειά του και γενικότερα στην ευθύνη των λαϊκών στρωμάτων ως σύνολο. Βεβαίως, αυτό έχει καταγραφεί, έχει αποφασιστεί κι έχει ψηφιστεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την περίφημη "Λευκή Βίβλο"».

Πρόσθεσε ακόμα ότι και στο θέμα της Υγείας το θέμα είναι «με ποιους είσαι. 'Η είσαι με τους επιχειρηματίες και το κεφάλαιο ή είσαι με τους εργαζομένους, με το λαό. Αυτή είναι η αντιπαράθεση. 'Η είσαι με τα μονοπώλια ή είσαι με το λαό».

Αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα απογευματινά χειρουργεία ανέφερε: «Πρόκειται ξεκάθαρα για επέκταση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων νοσοκομείων και στις χειρουργικές επεμβάσεις κι επεμβατικές πράξεις κατά την ολοήμερη λειτουργία που έχει θεσπιστεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι συγκεκριμένες πράξεις πρέπει να παρέχονται δωρεάν σε όσους έχουν ανάγκη. Με τη διάταξη αυτή και με δεδομένη την ανεπάρκεια να καλύπτονται έγκαιρα οι ανάγκες αυτές, θα αναγκάζονται οι ασθενείς είτε να αποκτούν ιδιωτική ασφάλιση υγείας - ο τρίτος πυλώνας του ασφαλιστικού - είτε να πληρώνουν απευθείας από την τσέπη τους».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λ. Γρηγοράκος είπε για τα απογευματινά χειρουργεία ότι «είναι κάτι στο οποίο πειραματιζόμαστε (...) για να δούμε εάν τελικά υπάρχουν έσοδα στα νοσοκομεία από αυτό που θα κάνουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ