Τετάρτη 28 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για «οριστική» συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Εκτενής συζήτηση με επίκεντρο την τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είχε προγραμματιστεί για αργά χτες βράδυ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη παρουσία και του Σέρβου Προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος επρόκειτο να αξιοποιήσει την αφορμή για να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών για την αποκατάσταση των ζημιών, που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Σερβία.

Στην τακτική τριμηνιαία έκθεση του Μπαν για το Κοσσυφοπέδιο, που αφορά στην περίοδο, από 21 Γενάρη έως 15 Απρίλη εκτιμάται ότι υπάρχουν «ακόμη προκλήσεις στην εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων» της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας κυρίως σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο. Θεωρεί ότι «οι προκλήσεις» δεν πρέπει να επισκιάσουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας και καλεί τις δύο πλευρές να συνεχίσουν την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Σημειώνει ότι η πρόοδος στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας των Βρυξελλών είναι «καθοριστικής σημασίας» και ότι ο διάλογος θα πρέπει να συνεχιστεί, με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ. Χαιρετίζει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές για τα υπόλοιπα τεχνικής φύσης ζητήματα που συνδέονται με την ενσωμάτωση των παράλληλων σερβικών δικαστικών θεσμών στο νομικό πλαίσιο του προτεκτοράτου, ευελπιστώντας ότι θα επιτευχθεί οριστική συμφωνία σε επόμενη συνάντηση ηγετών αμφοτέρων πλευρών.

Τέλος, ο ΓΓ του ΟΗΕ εκτιμά ότι η κατάσταση ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο «γενικά είναι σταθερή», παρά τα «μεμονωμένα» επεισόδια βίας και παρά το γεγονός ότι παραμένει εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό επαναπατρισμού των δεκάδων χιλιάδων Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους κατά την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ το 1999.

Μαζί με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ κατατέθηκε και η έκθεση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, όπου αναφέρεται ότι η διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Αμερικανό εισαγγελέα Κλιντ Ουίλιαμσον συνεχίζει να ερευνά τις καταγγελίες του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων από τα ανώτερα στελέχη των πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ στο Κοσσυφοπέδιο (ανάμεσά τους και ο νυν πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι...).

Ο Νίκολις είχε αναγγείλει ότι, με αφορμή τη συζήτηση για το Κοσσυφοπέδιο, θα ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Σερβία.

«Οι ερευνητικές και επιχειρησιακές δραστηριότητες συνεχίζονται και η συνεργασία με τα δικαστικά όργανα και τα όργανα εφαρμογής του νόμου στην περιοχή και διευρύνεται και εξακολουθεί να είναι γόνιμη», τονίζεται στην έκθεση. Ο Κλιντ Ουίλιαμσον, σε συνομιλία με τον υπουργό Δικαιοσύνης του Κοσσόβου, Χαϊρεντίν Κούτσι, επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να διεξάγει αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα και να φέρει στο φως την αλήθεια για σοβαρές κατηγορίες και ότι η ειδική ομάδα έχει εντολή όχι μόνο να ερευνά, αλλά και να ασκεί διώξεις εναντίον υπεύθυνων για τα εγκλήματα, τονίζει η κ. Αστον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ