Τετάρτη 14 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
TOYΡΚΙΑ
Ανησυχία για την τύχη εκατοντάδων εργατών σε ορυχείο

Συγγενείς των εργατών φτάνουν έξω από το ορυχείο
Συγγενείς των εργατών φτάνουν έξω από το ορυχείο
AΓΚΥΡΑ.--

Το σοβαρότερο εργατικό δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας από το 1992 καταγράφουν από χτες τουρκικά και διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, με αφορμή την έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της δυτικής πόλης Σόμα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον πέντε εργατών και τον εγκλωβισμό 200 έως 300 συναδέλφων τους σε βάθος δύο χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης.

Ως χτες βράδυ, σωστικά συνεργεία είχαν καταφέρει να βγάλουν ζωντανούς 25 ανθρακωρύχους.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, χαρακτήρισε το δυστύχημα «πολύ σοβαρό», διαβεβαιώνοντας ότι καταβάλλεται «κάθε δυνατή προσπάθεια» για τη διάσωση των παγιδευμένων εργατών.

Το ανθρακωρυχείο ανήκει στην τουρκική εταιρεία «SOMA Komur Isletmeleri A.S.», που ισχυρίστηκε ότι το δυστύχημα συνέβη «μολονότι εφαρμόστηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα εργασιακής ασφάλειας», ζήτημα βέβαια που εξετάζεται. Ως αιτία του δυστυχήματος αναφέρεται βραχυκύκλωμα σε ηλεκτρικό υποσταθμό που προκάλεσε την έκρηξη.

Το 1992, έκρηξη σε υπόγειες εγκαταστάσεις γεώτρησης φυσικού αερίου στο λιμάνι Ζονγκουλντάκ της Μαύρης Θάλασσας προκάλεσε το θάνατο 263 εργατών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ