Τετάρτη 16 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» ΤΗΣ ΕΕ
Ενίσχυση στρατιωτικής και κατασταλτικής δράσης της ΕΕ για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Ενταση των μέτρων καταστολής και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της ΕΕ με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων και τη διασφάλισή τους από κάθε πιθανό κίνδυνο απεργάζονται στην ΕΕ.

Το ζήτημα της «Θαλάσσιας Ασφάλειας» απασχόλησε τη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Η συζήτηση εστίασε στις δράσεις που απαιτούνται προς εξασφάλιση μιας «ανοικτής και ασφαλούς παγκόσμιας θαλάσσιας περιοχής», όπου θα δραστηριοποιούνται απρόσκοπτα τα μονοπώλια. Οι δράσεις κατατάσσονται σε πέντε τομείς: «Εξωτερική δράση» (βλ. στρατιωτική παντού στον πλανήτη), «επιτήρηση, παρακολούθηση και ανταλλαγή πληροφοριών» (και με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα), «ανάπτυξη δυνατοτήτων» (βλ. στρατιωτικών) , «διαχείριση κινδύνων, προστασία θαλάσσιων υποδομών και ανταπόκριση σε περιπτώσεις κρίσεων» (με ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων), «έρευνα και καινοτομία στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας». Οι τελικές αποφάσεις για τη Στρατηγική της ΕΕ στη Θαλάσσια Ασφάλεια, θα παρθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Αθήνα (26-27 Ιούνη).

Στην αντίστοιχη ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, είπε πως επιδίωξη της ΕΕ είναι να καταργήσει τη «μονοδιάστατη αντίληψη για τη θαλάσσια ασφάλεια, που είναι κάπως στρατιωτική ή αστυνομική, και να τη διευρύνει», περιλαμβάνοντας: Την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών, την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εμπορικών συναλλαγών και μεταφορών από τη θάλασσα, την ενεργειακή ασφάλεια, την ασφάλεια των λιμένων, την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών, όπως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ στις θαλάσσιες περιοχές της ΕΕ και ιδίως στη Μεσόγειο.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, είναι ακριβώς η φύση αυτών των προτεραιοτήτων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων που απαιτεί την ολόπλευρη ανάπτυξη στρατιωτικής και κατασταλτικής δράσης της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βενιζέλος μίλησε για «στρατηγικά συμφέροντα», αναφέρθηκε στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας και συμπλήρωσε, τέλος, ότι σήμερα Τετάρτη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των μεσογειακών χωρών της ΕΕ στο Αλικάντε της Ισπανίας, θα μπει στο στόχαστρο η «παράνομη και παράτυπη μετανάστευση».

Ταυτόχρονα, ανοίγει στην ΕΕ η συζήτηση για την πρόταση κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ για τη «θέσπιση κανόνων» στην επιτήρηση των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που συντονίζει η αρμόδια ευρωενωσιακή υπηρεσία FRONTEX. Οπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος, ο προτεινόμενος κανονισμός παρέχει στα κράτη μέλη που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις της FRONTEX «σαφέστερους, επικαιροποιημένους κανόνες» εμπλοκής, γεγονός που θα οδηγήσει σε «μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» στις επιχειρήσεις στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα.

«Για να είναι αποτελεσματικές οι ρυθμίσεις του νέου κανονισμού δεν περιορίζονται στην ανίχνευση προσπαθειών παράνομης διέλευσης των συνόρων αλλά επεκτείνονται εξίσου σε μέτρα, όπως αναχαίτιση (intercepting) πλοίων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι προσπαθούν να εισέλθουν στην Ενωση χωρίς να υπόκεινται στους ελέγχους των συνόρων», συμπλήρωσε, σηματοδοτώντας εντατικοποίηση του ανθρωποκυνηγητού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ