Τετάρτη 16 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Οι κατευθύνσεις της ΕΕ διαμόρφωσαν εφιαλτική εικόνα στις σπουδές

Σε εκδήλωση της ΚΝΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Να καθορίσουν τη στάση τους τόσο στις ευρωεκλογές, όσο στις τοπικές και τις φοιτητικές εκλογές με βάση τα ζητήματα ουσίας, που είναι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η οικονομική καπιταλιστική κρίση, η πολιτική και η πρακτική των κομμάτων και των ψηφοδελτίων, που αυτά στηρίζουν. Και να ψηφίσουν, να δυναμώσουν παντού το ΚΚΕ, για να γίνει δυνατός ο λαός, να δυναμώσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ο αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό.

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε στους νέους ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας την περασμένη βδομάδα σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις εξελίξεις στην Παιδεία, σημείωσε: «Η Παιδεία και η Ερευνα προσαρμόζονται πιο σφιχτά στις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Δυναμώνουν οι ταξικοί φραγμοί και υποβαθμίζεται η μόρφωση. Το λύκειο μετατρέπεται σε ένα απέραντο εξεταστήριο για να σπρώξει τους μαθητές στην υποβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση, να ετοιμάσει την πιο φθηνή εργατική δύναμη για τη μεγαλοεργοδοσία.

Οι κατευθύνσεις της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση υλοποιούνται από την κυβέρνηση μέσα από την εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο, του σχεδίου "Αθηνά" κ.λπ., και έχουν διαμορφώσει μια εφιαλτική εικόνα στις σπουδές και το μέλλον των φοιτητών.


Η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων έχει φτάσει στον πάτο και την ίδια στιγμή εντείνεται η επιχειρηματική και ανταποδοτική τους λειτουργία, η εύρεση πόρων από ιδιώτες που θα βάλουν ακόμα περισσότερο "χέρι" σε υποδομές, περιεχόμενο σπουδών και έρευνα. Τα πάντα γίνονται εμπόρευμα, οι φοιτητές μετατρέπονται σε πελάτες, οι ανάγκες τους αποτελούν "κόστος". Σίτιση, στέγαση, μεταπτυχιακά μετατρέπονται σε νέα πεδία κερδοφορίας, δημιουργώντας ακόμα πιο έντονους ταξικούς φραγμούς.

Στα Πανεπιστήμια της πόλης μας όλα αυτά τα μέτρα προχωράνε με γοργούς ρυθμούς και έχουν τη στήριξη τόσο των Συμβουλίων Διοίκησης όσο και των Πρυτανειών».

Απευθυνόμενος στους νέους, ανέφερε: «Οποιος δεν θέλει να πληρώνει ένα κάρο λεφτά για να σπουδάσει, να παλέψει για επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των ιδρυμάτων, για επιστροφή των αποθεματικών τους που "κουρεύτηκαν", για δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα, για ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, για επίδομα ενοικίου.

Οποιος δε δέχεται να είναι πελάτης στη μόρφωση - εμπόρευμα να παλέψει να φύγουν από τα πανεπιστήμια οι επιχειρήσεις.

Οποιος θέλει το πτυχίο του να έχει αντίκρισμα να παλέψει ώστε το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά, χωρίς να χρειάζεται να κάνει πανάκριβα μεταπτυχιακά και να μαζεύει ένα σωρό πανάκριβα πιστοποιητικά.

Οποιος θέλει αξιοπρεπή δουλειά για να ζήσει, να παλέψει για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να παλέψει ενάντια στα σχέδια υπερεκμετάλλευσης που επιβάλλουν στους νέους να δουλεύουν για 5 μήνες με 400 ευρώ.

Αν έχετε αγανακτήσει με τον εκφυλισμό και τη διάλυση του φοιτητικού κινήματος να προβληματιστείτε για το ποιος είναι υπεύθυνος, να κάνετε δική σας υπόθεση την οργάνωση του αγώνα σε κάθε έτος, εξάμηνο, εργαστήριο και σύλλογο.

Αλλάξτε τους συσχετισμούς, ενισχύστε στις φοιτητικές εκλογές τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ., που δημιουργούνται σε κάθε σχολή από τα μέλη της ΚΝΕ και κάθε φοιτητή που δεν ανέχεται τις μισές σπουδές, τη μισή δουλειά, τη μισή ζωή».

Και τόνισε: «Η θέλησή σας να ζήσετε σ' έναν καλύτερο κόσμο μπορεί να γίνει πράξη μόνο μέσα από την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, στον αγώνα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για πραγματική μόρφωση, για δουλειά με δικαιώματα, για τον πολιτισμό, στη μάχη κατά των ναρκωτικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ