Τρίτη 15 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Γιορτές αντίστασης και ελπίδας

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Με επιτυχία έγιναν και αυτό το Σαββατοκύριακο σε συνοικίες της Αττικής, σε πόλεις της χώρας τα μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ. Μέσα από αυτές τις μικρές γιορτές, ταξίδεψε το κάλεσμα της ΚΝΕ στους μαθητές να «σπάσουν τα δεσμά» της ΕΕ, των κυβερνήσεων, του συστήματος που μας κρατάνε εγκλωβισμένους στην ανεργία, στη φτώχεια και την αμορφωσιά. Αθλητικές δραστηριότητες όπως τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ, μουσική από μαθητικά συγκροτήματα, θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ, εκθέσεις βιβλίου περιλάμβαναν αυτές οι μαθητικές γιορτές. Επίσης, παρουσιάστηκαν συλλογικές εργασίες μαθητών που έγιναν στο πλαίσιο του μαθητικού διαγωνισμού της ΚΝΕ. Σε κάποια από τα φεστιβάλ παρουσιάστηκαν ερωτηματολόγια που είχαν διακινηθεί σε μαθητές, ενώ αλλού ο χώρος που έγιναν τα φεστιβάλ έδινε το μήνυμα της διεκδίκησης ελεύθερων χώρων για το λαό και τη νεολαία.

Σε γειτονιές της Αττικής

Μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της Νέας Ιωνίας συμμετείχαν στις δραστηριότητες του φεστιβάλ. Ομάδα μαθητών παρουσίασε το θεατρικό μονόπρακτο του Μπρεχτ, «Πόσο κοστίζει το σίδερο;», ενώ το ενδιαφέρον συγκέντρωσε το fun quiz «Δέκα Ερωτήσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Με επιτυχία έγινε το μαθητικό φεστιβάλ στην Καλλιθέα, στο σχολικό συγκρότημα «Ν. Μπελογιάννης», που περιλάμβανε αθλητικά τουρνουά αλλά και ένα ενδιαφέρον παιχνίδι για την εξέλιξη του ανθρώπου. Εγινε συζήτηση για το τι 5μελή και 15μελή θέλουν οι μαθητές, πραγματοποιήθηκε επίδειξη τζούντο και χορών, έκθεση φωτογραφίας.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Η πλατεία της Ελευσίνας άλλαξε πρόσωπο, γέμισε με ταμπλό και γιγαντοπανό με το σύνθημα του Φεστιβάλ «ΕΕ vs Νεολαία: Σπάσε τα δεσμά!». Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με χαιρετισμό του Γιώργου Σιφωνιού προέδρου του σωματείου των χαλυβουργών κατά την 9μηνη απεργία τους, ο οποίος ξεσκέπασε τη στημένη απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκασε τους απεργούς χαλυβουργούς. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Μαθητές από Ηλιούπολη, Δάφνη, Υμηττό και Βύρωνα βρέθηκαν στο μαθητικό φεστιβάλ στην Ηλιούπολη που ξεκίνησε με τουρνουά μπάσκετ. Παρουσιάστηκαν ερωτηματολόγια που είχαν μοιραστεί τις προηγούμενες μέρες στα σχολεία των παραπάνω περιοχών. Από αυτά προέκυψε μεταξύ άλλων ότι το 70% των μαθητών αναγνωρίζει πως η ΕΕ δημιουργήθηκε για τα συμφέροντα των μονοπωλίων και όχι για τους λαούς. Το 82% των μαθητών θεωρεί πως πρέπει να οργανώσουν το δικό τους αγώνα, να μπουν στο πλάι των γονιών τους, και να μη μένουν άπραγοι. Το 90% υποστηρίζει ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Προβλήθηκε επίσης project από μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Υμηττού για το νέο λύκειο ενώ χειροκροτήματα και γέλια απέσπασε το σκετσάκι - πολιτική σάτιρα με τίτλο «Ποιο κόμμα μού ταιριάζει» για τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Μαθητές από Νίκαια και Κορυδαλλό αγκάλιασαν το μαθητικό φεστιβάλ που περιλάμβανε μεταξύ άλλων επίδειξη πολεμικών τεχνών, χορευτικές επιδείξεις, τουρνουά και βίντεο με συνεντεύξεις μαθητών για την ΕΕ και τις επιπτώσεις της πολιτικής της στη ζωή της νεολαίας.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν σε Πέραμα, Αμπελόκηπους, Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαλάνδρι, Γέρακα, Λαύριο.

Σε άλλες πόλεις

Στη Β. Ελλάδα, μαθητικά Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν στα Μετέωρα Πολίχνης, στο Χορτιάτη, στο Καλοχώρι, στα Μουδανιά, ενώ στο πλαίσιο των φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν και μαθητικές συναυλίες στη Θέρμη και στο Σταυρό. Σε όλα τα μαθητικά φεστιβάλ ξεχώρισαν τα μουσικά αφιερώματα με πολιτικό τραγούδι από τα μαθητικά συγκροτήματα, ενώ στη Θέρμη οι μαθητές του λυκείου είχαν ετοιμάσει αφιέρωμα με βάση το ποίημα του Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» με απαγγελίες και δική τους μουσική.

Στο Βόλο, έγιναν παρουσιάσεις των συλλογικών ερευνητικών εργασιών από μαθητές Λυκείων Βόλου και του Λυκείου Αλμυρού, αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι των ΗΠΑ από το συγκρότημα της ΚΝΕ, συναυλίες και επίδειξη χορού σάλσα, τάνγκο και break dance.

Στη Λάρισα, το πρόγραμμα περιελάμβανε παρουσίαση μαθητικών ερευνητικών - συλλογικών εργασιών από μαθητές λυκείων και γυμνασίων, Graffiti, συναυλίες και επίδειξη break dance.

ΑΙΓΑΛΕΩ
ΑΙΓΑΛΕΩ
Στα Τρίκαλα, παρουσιάστηκε θεατρικό σκετς με θέμα «Μια κουβέντα στο σχολείο», συναυλία με έντεχνους, ροκ ρυθμούς και λαϊκό πρόγραμμα.

Στην Καρδίτσα, κυριάρχησε η συζήτηση για την κατάσταση στα σχολεία, με τις ελλείψεις υποδομών σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση στα σπίτια. Ξεχωριστή θέση είχε η παρουσίαση της συλλογικής εργασίας των μαθητών με θέμα: «Φιλανθρωπία ή αλληλεγγύη ανάμεσα σε ίσους;».

Στη Ζάκυνθο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρουσιάστηκε έκθεση ζωγραφικής, με θέμα «Η ζωή του μαθητή στο σχολείο». Με πλούσιο μουσικό, θεατρικό πρόγραμμα, παιχνίδι ερωτήσεων και παραδοσιακή μουσική έγινε το φεστιβάλ στη Ρόδο. Το κάλεσμα στους μαθητές για πάλη ενάντια στην ΕΕ, πλαισιώθηκε με αθλητικό και μουσικό πρόγραμμα και στο φεστιβάλ στους Αγ. Θεοδώρους, στο Ναύπλιο, στο Ηράκλειο, στην Πτολεμαΐδα, στην Καστοριά. Η πάλη ενάντια στο φασισμό ήταν από τα στοιχεία που ξεχώρισαν στο φεστιβάλ στην Καλαμάτα.

Εκδηλώσεις έγιναν, επίσης, το Σαββατοκύριακο σε Σύρο, Ρέθυμνο, Αγρίνιο, Κατερίνη, Γιάννενα, Αρτα, Πάτρα, Λάμια, Λειβαδιά, Χαλκίδα, Θήβα, Αμφισσα, Κύμη και Ιστιαία.


ΑΓΡΙΝΙΟ
ΑΓΡΙΝΙΟ

ΓΕΡΑΚΑΣ
ΓΕΡΑΚΑΣ

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ

ΝΙΚΑΙΑ
ΝΙΚΑΙΑ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ