Σάββατο 5 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εκλογές σήμερα για νέο Πρόεδρο

Το αποτέλεσμα θα επιδράσει στις διαπραγματεύσεις για την «ασφάλεια» της χώρας, που εκφράζουν κόντρες για τον έλεγχο του τεράστιου φυσικού πλούτου

Με ισχυρά μέτρα «ασφαλείας» διεξάγονται οι σημερινές εκλογές (φωτ. υπάλληλοι ετοιμάζουν τις κάλπες)
Με ισχυρά μέτρα «ασφαλείας» διεξάγονται οι σημερινές εκλογές (φωτ. υπάλληλοι ετοιμάζουν τις κάλπες)
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Με οκτώ συνολικά υποψηφίους να διεκδικούν την ψήφο των Αφγανών ανοίγουν σήμερα οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στην πολύπαθη χώρα της Κεντρικής Ασίας. Η αναμέτρηση θεωρείται «κρίσιμη» για τη «δημοκρατική μετάβαση της εξουσίας», αλλά και την προστασία των όσων έχουν κερδηθεί τα τελευταία χρόνια 12 χρόνια στον τομέα της ασφάλειας, όπως δήλωσε την Τετάρτη και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Η χώρα οδηγείται σε εκλογές εν μέσω διαρκών συγκρούσεων των επίσημων αρχών και των Ταλιμπάν, με τους τελευταίους να έχουν καλέσει σε μποϊκοτάρισμα των εκλογών και να στοχοποιούν με φονικές επιθέσεις υποψηφίους, εργαζόμενους σε εκλογικά κέντρα κλπ. Την Τετάρτη έγινε επίθεση αυτοκτονίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Χτες, μία δημοσιογράφος σκοτώθηκε και άλλη μία τραυματίστηκε, ενώ επισκέπτονταν με τη συνοδεία μελών της Εκλογικής Επιτροπής ανατολική περιοχή κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και χτυπήθηκαν από πυρά της αστυνομίας.

Επικρατέστεροι υποψήφιοι θεωρούνται ο αντίπαλος του Καρζάι το 2009 και ΥΠΕΞ την περίοδο 2001-2006 Αμπντουλά Αμπντουλά, ο υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2004-2006, ακαδημαϊκός και αμερικανοσπουδαγμένο στέλεχος σήμερα της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ασράφ Γκάνι Αχμαντζάι και ο επίσης ΥΠΕΞ κατά την περίοδο 2010-2013 Ζαλμάι Ρασούλ. Και οι τρεις έχουν δηλώσει έτοιμοι να υπογράψουν τη συμφωνία «ασφαλείας» για την παράταση της παραμονής αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα ως το 2024. Συμφωνία που συνδέεται άμεσα και με τα «οικονομικά» πακέτα, για την «ανοικοδόμηση» της χώρας, που στρώνουν το έδαφος για επενδύσεις πολυεθνικών που ανταγωνίζονται στο ποιος θα βάλει πρώτος στο χέρι τον τεράστιο φυσικό πλούτο της χώρας.

Ο Καρζάι - που διετέλεσε Πρόεδρος όλα τα χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2001 - δεν μπορεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα λόγω του συντάγματος.

Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν «αναζωπυρώνουν» συνεχώς τη συζήτηση για την «ασφάλεια» της χώρας, ενόψει και της προγραμματισμένης αποχώρησης της ΝΑΤΟικής Διεθνούς Δύναμης Αρωγής και Ασφάλειας (ISAF) μέχρι το τέλος του 2014.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα επιδράσει και στις διαπραγματεύσεις για το ποιος θα εξακολουθήσει να στηρίζει την «ασφάλεια» στη χώρα, ζήτημα άμεσα «δεμένο» με το προβάδισμα που διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διεκδικούν στον έλεγχο του τεράστιου φυσικού πλούτου της χώρας και της εκμετάλλευσης της γεωστρατηγικής της θέσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ