Κυριακή 30 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ
Ενταγμένες στα συμφέροντα του κεφαλαίου

Η μείωση των ωρών της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία όπως και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου είναι δύο από τις βασικές αιτίες για την παιδική παχυσαρκία
Η μείωση των ωρών της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία όπως και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου είναι δύο από τις βασικές αιτίες για την παιδική παχυσαρκία
Σε μια ακόμη έρευνα της ΕΕ μέσω του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύτηκε την εβδομάδα που πέρασε, γίνεται γνωστή η τραγική κατάσταση που υπάρχει τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα στην Ευρώπη από την έλλειψη άσκησης. Οπως αποδεικνύεται, τα επίπεδα κινούνται σε ανησυχητικά χαμηλά ποσοστά την ώρα που αντίστοιχες ιατρικές μελέτες θεωρούν το συγκεκριμένο πρόβλημα (έλλειψη άσκησης) ως αιτία για μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, τα σωματικά και κινητικά προβλήματα, ακόμα και για την κατάθλιψη. Τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αφού και σε παλιότερες έρευνες το πρόβλημα γινόταν εμφανές, με τα ποσοστά τελικά να είναι αυτά που αλλάζουν και μάλιστα προς το χειρότερο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 69% των Ελλήνων και το 59% των υπόλοιπων Ευρωπαίων δηλώνουν ότι επιδίδονται ποτέ ή σπάνια σε κάποιο είδος σωματικής άσκησης ή άθλησης. Παράλληλα, τα αποτελέσματα κοινοτικής δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωβαρόμετρο αναφέρουν ότι μόνο το 7% των Ελλήνων (8% στην ΕΕ) γυμνάζεται τακτικά, δηλαδή 5 φορές την εβδομάδα και το 24% (33% στην ΕΕ) από 1-4 φορές την εβδομάδα. Από 1-3 φορές την εβδομάδα γυμνάζεται το 10% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) και το 59% (42% στην ΕΕ) δεν γυμνάζεται ποτέ. Σε γενικές γραμμές, από το Ευρωβαρόμετρο προκύπτει ότι οι πολίτες στη Βόρεια Ευρώπη ασκούνται περισσότερο από ό,τι στον κοινοτικό Νότο. Το 70% των ερωτηθέντων στη Σουηδία δήλωσε ότι επιδίδονται σε κάποιο είδος σωματικής άσκησης ή άθλησης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και ακολουθούν οι Δανοί (68%), οι Φινλανδοί (66%), οι Ολλανδοί (58%) και οι Λουξεμβούργιοι (54%). Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το 78% των ερωτηθέντων στη Βουλγαρία δεν ασκούνται καθόλου και ακολουθούν οι Μαλτέζοι (75%), οι Πορτογάλοι (64%), οι Ρουμάνοι (60%), οι Ιταλοί (60%) και οι Ελληνες (59%). Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου διενεργήθηκε στα 28 κράτη-μέλη από τις 23 Νοέμβρη έως τις 2 Δεκέμβρη 2013 και συμμετείχαν περίπου 28.000 ερωτηθέντες από διαφορετικές κοινωνικές και πληθυσμιακές ομάδες.

Υποκρισία και ευθύνες της ΕΕ

Τα αποτελέσματα τόσο της συγκεκριμένης έρευνας όσο και παλιότερων για το ζήτημα της Φυσικής Αγωγής και της Αθλησης το σίγουρο είναι ότι παρουσιάζουν τη γνωστή - πλέον - ύπαρξη του προβλήματος που δεν μπορεί να κρυφτεί. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα τέτοιου είδους έρευνες καθώς και συζητήσεις σχετικά με την έλλειψη άσκησης από τους πολίτες των χωρών-μελών έχουν πυκνώσει στους κόλπους της ΕΕ, οδηγώντας σε εκθέσεις και μελέτες από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, επιτροπές ή το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρ' όλα αυτά όμως, όπως αποδεικνύεται, οι προθέσεις της ΕΕ δεν συσχετίζονται με το ζήτημα της πραγματικής βελτίωσης της ποιότητας ζωής του λαού. Αντίθετα αυτό που ενδιαφέρει είναι μια καλή φυσική κατάσταση του εργαζόμενου που θα βελτιώνει την απόδοσή του, την αντοχή του στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνει την οικονομία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μέχρι σήμερα η ανάλυση από τα ίδια τα όργανα της ΕΕ των στοιχείων που προκύπτουν κατέληγε πάντα σε συμπεράσματα που είχαν να κάνουν με τους κίνδυνους άμεσου και έμμεσου οικονομικού κόστους λόγω ασθενειών, αναρρωτικών αδειών, πρόωρων θανάτων κλπ. Ενδεικτική είναι η έρευνα που έδειξε πως το κόστος για την κυβέρνηση της Βρετανίας για τέτοια θέματα ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ.

Είναι επίσης ενδεικτικό το γεγονός ότι η ίδια η ΕΕ ενώ από τη μία ενδιαφέρεται για την έλλειψη σωματικής άσκησης, από την άλλη με τις πολιτικές της σήμερα κάνει τον Αθλητισμό απαγορευτικό για τον ίδιο το λαό, παραδίδοντάς τον στα ιδιωτικά συμφέροντα που τον μετατρέπουν σε πολυτέλεια. Το πρόσφατο παράδειγμα με το νέο πετσόκομμα των κρατικών επιχορηγήσεων στις αθλητικές ομοσπονδίες από την ελληνική συγκυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για όσο το δυνατόν λιγότερο κράτος στον Αθλητισμό, όπως ορίζουν οι επιταγές της ΕΕ (π.χ. Λευκή Βίβλος). Είναι οι ίδιες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιβάλλουν την ανυπαρξία της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία (πρόσφατο επίσης ελληνικό παράδειγμα η παραπέρα μείωση των ωρών) και την έλλειψη ελεύθερου χρόνου για άσκηση στους νέους και τους εργαζόμενους σήμερα.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ