Τρίτη 25 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαξιφισμοί για την κατάρριψη του αεροπλάνου

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας οδηγεί η προχτεσινή κατάρριψη συριακού μαχητικού τύπου Μig-23 από τουρκικό μαχητικό F16 μετά τις αιτιάσεις που εκτόξευσε εκπρόσωπος του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού για παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από το συριακό αεροσκάφος. Ωστόσο, οι κατηγορίες της Αγκυρας απορρίφθηκαν από το συριακό υπουργείο Εξωτερικών που μίλησε για «απαράμιλλη εχθρική επίθεση δίχως βάσιμο λόγο κατά της συριακής αυτοκυριαρχίας και του εδάφους της χώρας», στη διάρκεια καταδίωξης αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Επιπλέον, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη γειτονική χώρα για «απροκάλυπτη χρήση πυροβολικού και αντιαρματικών πυρών» κατά του συριακού εδάφους τις τελευταίες μέρες, με στόχο τη διευκόλυνση ομάδας ισλαμιστών μισθοφόρων που πέρασαν τα προηγούμενα 24ωρα την τουρκο-συριακή μεθόριο, ώστε να ενισχύσουν τις γραμμές επίθεσης των εξτρεμιστών ισλαμιστών του «Μετώπου Αλ Νούσρα».

Πράγματι, νωρίς χτες το πρωί, δυνάμεις του «Μετώπου Αλ Νούσρα» κατάφεραν να θέσουν υπό σχετικό έλεγχο τη μεθοριακή βορειοδυτική συριακή πόλη Κασάμπ (όπου μένουν κυρίως Αλεβίτες και Αρμένιοι και απέχει λίγα χ.λμ. από τα σύνορα με την Τουρκία).

Και ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι κατήγγειλε επισήμως την κατάρριψη του συριακού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία (που βιντεοσκοπήθηκε από κάμερα τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού), αλλά και την παροχή βοήθειας «σε τρομοκράτες από γειτονικές χώρες».

Ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωση: «Εάν παραβιάσετε τον εναέριο χώρο μου, το χαστούκι που θα ακολουθήσει από εμάς θα είναι τόσο δυνατό».

Παράλληλα, χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η κρίση στην Κριμαία δε θα βλάψει τη συνεργασία με τη Ρωσία στις διεθνείς προσπάθειες για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων», επιβεβαιώνοντας ότι σχεδόν τα μισά όπλα του συριακού χημικού οπλοστασίου έχουν απομακρυνθεί με πλοία ή έχουν καταστραφεί εντός της χώρας.

Τέλος, ο κοινός ειδικός απεσταλμένος ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στο Κουβέιτ απέκλεισε επί του παρόντος ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των συριακών «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων, σημειώνοντας ότι σήμερα δεν υπάρχουν οι συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ