Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Συζητήσεις για τη «συνεισφορά» στην ιμπεριαλιστική «ειρήνη»

Στην Αθήνα βρέθηκε ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας Angel Neydenov, προσκεκλημένος του Ελληνα ομολόγου του, Δημήτρη Αβραμόπουλου, έχοντας χτες συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Στις συνομιλίες και τις δηλώσεις διαφάνηκε η στόχευση της ελληνικής κυβέρνησης να διευρύνει τη ζώνη επιρροής της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, παίζοντας το χαρτί του «παράγοντα σταθεροποίησης», της συνεισφοράς της στην εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης».

Κατά τη συνάντησή τους, ο Κ. Παπούλιας και ο Βούλγαρος ΥΕΘΑ σημείωσαν ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας είναι στρατηγικής σημασίας. Ανάλογο κλίμα επικράτησε και στη συνάντηση του A. Neydenov με τον πρόεδρο της ελληνικής Bουλής Ευ. Μεϊμαράκη.

Προηγούμενα, στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση των δύο ΥΕΘΑ, ο Δ. Αβραμόπουλος εστίασε στο γεγονός ότι «Βουλγαρία και Ελλάδα είναι μέλη της ίδιας οικογένειας στο ΝΑΤΟ, και στην ΕΕ και η συναντίληψη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά».

Πρόσθεσε: «Κοινή μας βούληση είναι να προχωρήσουμε σε όλα τα θέματα που μας αφορούν, στέλνοντας προς όλους ένα μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας σε όλη τη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη (...) Το τόξο αστάθειας ξεκινά από την Ουκρανία και τη γύρω περιοχή και φτάνει μέχρι την Τυνησία, περνώντας από τη Συρία και από τη Βόρειο Αφρική. Σε αυτό το τόξο Ελλάδα και Βουλγαρία είναι παράγοντες σταθερότητας (...) Η ενίσχυση των διμερών μας επαφών ανοίγει νέες προοπτικές για την ασφάλεια και την ευημερία, όχι μονάχα των πολιτών των δύο χωρών μας, αλλά και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, γενικότερα».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε κι ο A. Neydenov, μιλώντας για «εταιρική σχέση» μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας που είναι «σχέση σταθερότητας, εμπιστοσύνης για τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα», ως «συνεισφορά» των δύο χωρών «σε αυτό το κλίμα σταθερότητας και ειρήνης που θέλουμε να υπάρχει στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Στο περιθώριο των συνομιλιών, υπογράφηκε στο ΓΕΕΘΑ το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας έτους 2014 μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, υπεγράφη «Τεχνική Διευθέτηση» μεταξύ των δύο υπουργείων που επισήμως αφορά στον καθορισμό των αναγκαίων μέσων καθώς και στις διαδικασίες εκτέλεσης διασυνοριακών επιχειρήσεων για εναέρια αστυνόμευση του εναέριου χώρου των δύο κρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ