Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιπαράθεση ξένη για τα λαϊκά συμφέροντα

Από διαδήλωση των Τούρκων κομμουνιστών στη Σμύρνη
Από διαδήλωση των Τούρκων κομμουνιστών στη Σμύρνη
ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα ένταση φαίνεται να έχει δώσει στην ενδοαστική αντιπαράθεση στην Τουρκία ο πρόσφατος θάνατος του 15χρονου Μπερκίν που πυροδότησε νέες μαζικές διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας.

Ο Μπερκίν, παιδί εργατικής οικογένειας αλεβιτών και 8ο θύμα της κρατικής καταστολής από τον περασμένο Ιούνη, έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους τις προηγούμενες μέρες (τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 2 εκατομμύρια κόσμου), ανάμεσά τους και μάζες λαϊκών στρωμάτων που χτυπιούνται πολύπλευρα από την άγρια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν με τα δικά τους μπλοκ και οι δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας (TKP). Η αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 400 συλλήψεις, αφού πρώτα είχε χρησιμοποιήσει αντλίες νερού, δακρυγόνα, μέχρι και πλαστικές σφαίρες.

Ο Ερντογάν «υποδέχτηκε» τις μαζικές διαδηλώσεις με οργισμένες κατηγορίες για «διατάραξη» της τάξης, ενώ το αντίπαλο στρατόπεδο κατήγγειλε μέχρι και σχέδια για προβοκάτσιες που ετοιμάζει το κυβερνών κόμμα ώστε να εμφανιστεί εγγυητής της «σταθερότητας».

Χτες, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP Νουρετίν Κανικλί κατηγόρησε το CHP (το βασικό κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης) για το θάνατο του 22χρονου Μπουράκ Καν Καραμάνογλου στη διάρκεια των διαδηλώσεων που έγιναν την Τετάρτη. Ο Κανικλί ανέφερε πως ο 22χρονος ήταν ανιψιός του υποψήφιου δήμαρχου με το AKP στην πόλη Αλούκρα. «Σκοτώθηκε από τους παράνομους στρατιώτες του Κιλιντσάρογλου (σ.σ. ηγέτης του CHP)», είπε. Πάντως, η εφημερίδα «Zaman» έγραφε χτες πως την ευθύνη για το θάνατο του 22χρονου ανέλαβε το DHKP-C που στην Τουρκία έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση», συμπληρώνοντας πως πηγές τον είχαν συνδέσει και με το «Εθνικιστικό Κίνημα».

Στο μεταξύ, η τουρκική εθνοσυνέλευση θα προχωρήσει σε έκτακτη συνεδρίαση στις 19 Μάρτη, παρά την προσωρινή αναστολή των εργασιών της λόγω της προεκλογικής περιόδου (στις 30 Μάρτη έχουν προγραμματιστεί οι τοπικές εκλογές). Βασικό θέμα θα είναι η εξέταση των κατηγοριών σε βάρος των τεσσάρων πρώην υπουργών ώστε να αποφασιστεί αν θα παραπεμφθούν από τη βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ