Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καμιά αυταπάτη ότι η ΕΕ μπορεί να διορθωθεί

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στην εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Πανεπιστημίου Μακεδονίας της ΚΝΕ, με θέμα «33 Χρόνια στην ΕΕ, ποιοι κέρδισαν και ποιοι "απομονώθηκαν"», μίλησε το βράδυ της Τρίτης ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κάνοντας μια αναδρομή στους παράγοντες που ιστορικά επέδρασαν στη διαμόρφωση της ΕΕ και της μετέπειτα πορείας της, ο Γ. Γκιόκας στάθηκε στο χαρακτήρα της ΕΕ, στην ταξική της φύση, ως συμμαχίας καπιταλιστικών κρατών με διαφορετική οικονομική και πολιτική δύναμη, που φτιάχτηκε για να υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων της ΕΕ σε βάρος των λαών.

Το τελευταίο διάστημα, υπογράμμισε, εξαιτίας του γεγονότος ότι ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του λαού αντιλαμβάνονται τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ, ότι η ΕΕ δεν ήταν αυτό που τους υποσχέθηκαν, υπάρχουν δυνάμεις, που στήριξαν και στηρίζουν την ΕΕ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝΕΛ, ακόμη και η ΝΔ που σχεδόν με ένα στόμα και μια φωνή, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να έχουν, παπαγαλίζουν το εξής κλισέ: «Η ΕΕ δεν ήταν αυτό που ονειρευτήκαμε, δεν ήταν αυτό που ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές της». Μάλιστα, αυτή η τελευταία φράση έχει ουκ ολίγες φορές διατυπωθεί από τον Τσίπρα. Παρουσιάζουν, δηλαδή, την ΕΕ σαν κάτι που ξεκίνησε καλά, ήταν μια ωραία ιδέα, μία ωραία έμπνευση, αλλά λοξοδρόμησε στην πορεία. Λένε ψέματα, με στόχο να παραπλανήσουν και πάλι τον ελληνικό λαό. Η ΕΕ ήταν πάντα αυτή που είναι και σήμερα. Απλά τώρα, σε συνθήκες κρίσης, σε συνθήκες που το καπιταλιστικό σύστημα έχει τεράστια αδιέξοδα και γίνεται πιο επιθετικό απέναντι στους λαούς, σε συνθήκες που έχει διεθνοποιηθεί και έχει οξυνθεί ο ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο με νέους ανταγωνιστές που έχουν αναδειχθεί στο προσκήνιο (Κίνα, Ινδία, Ρωσία), η ΕΕ δείχνει τα δόντια της, δείχνει τον επιθετικό και αποκρουστικό της χαρακτήρα.

«Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από αυτά τα δάκρυα για την ΕΕ, δεν πρέπει να ξεγελαστεί και από εκείνες τις δυνάμεις, που, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ως κομμάτια είτε του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ είτε ως πρόσωπα και δυνάμεις, που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, πρωτοστάτησαν στην ωραιοποίηση της ΕΕ στα μάτια του λαού, σήμερα που η ΕΕ αποκαλύφθηκε στα μάτια των λαών, μιλάνε για τα "κακώς κείμενα", για κακή αρχιτεκτονική στην ΕΕ, με στόχο να κοροϊδέψουν και πάλι. Να σπείρουν το δηλητήριο των αυταπατών ότι η ΕΕ μπορεί να διορθωθεί, να εξανθρωπιστεί», τόνισε.

Και τόνισε ότι «η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους με το λαό στην εξουσία για να πάρει σάρκα και οστά η κοινωνική ιδιοκτησία, ο παραγωγικός συνεταιρισμός, ο εργατικός - λαϊκός έλεγχος, ο πανεθνικός προγραμματισμός με περιφερειακή και τοπική εξειδίκευση, με σχεδιασμένη κατανομή και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της για να μην υπάρχει ούτε ένας άνεργος, ούτε μία άνεργη γυναίκα, μπορεί σήμερα να προβληματίσει, τελικά να πείσει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, τον οποίο βαδίζοντάς τον, ο λαός θα γίνει αφέντης, ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει. Και σ' αυτόν το δρόμο, ο λαός ενωμένος μπορεί να είναι νικητής, και σ' αυτόν το δρόμο θα συναντιέται και με άλλους λαούς.

Για να ξεπερνιέται ο φόβος της απομόνωσης, της καταστροφής πρέπει να κερδίζει έδαφος η αναγκαιότητα της ισχυροποίησης του ΚΚΕ, με τη ρεαλιστικότητα της πρότασης διεξόδου του, που επιστημονικά αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν είναι ψωροκώσταινα, έχει όλες τις δυνατότητες αν το αποφασίσει ο λαός της να βαδίσει σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελός του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ