Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΖΑΝΕΙΟ
Παιδιά και γυναίκες τα πρώτα θύματα της υποβάθμισης

Το Κέντρο Μητέρας - Παιδιού ποτέ δε λειτούργησε ως τέτοιο, την ώρα που από τους δήμους του Πειραιά απουσιάζει ένα παιδιατρικό νοσοκομείο

Από τις παρεμβάσεις των Λαϊκών Επιτροπών του Πειραιά στο Τζάνειο και στα άλλα νοσοκομεία της περιοχής
Από τις παρεμβάσεις των Λαϊκών Επιτροπών του Πειραιά στο Τζάνειο και στα άλλα νοσοκομεία της περιοχής
Η σημαντική απουσία ενός Παιδιατρικού - Γυναικολογικού Νοσοκομείου για το δήμο Πειραιά, για τους γύρω δήμους και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, δηλαδή για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, είναι στο προσκήνιο, όταν μιλάει κανείς για το γενικό νοσοκομείο Πειραιά Τζάνειο. Στο Τζάνειο κατασκευάστηκε πριν από μερικά χρόνια ένα κτίριο με την ονομασία Κέντρο Μητέρας - Παιδιού. Σήμερα, έχει απομείνει μόνο το ...όνομα.

Το καινούργιο κτίριο, που προοριζόταν για Κέντρο Μητέρας - Παιδιού, δεν αξιοποιείται πλήρως, λόγω έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό. Η Παιδοχειρουργική Κλινική έπαψε να λειτουργεί, καθώς ο τελευταίος γιατρός συνταξιοδοτήθηκε. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του δήμου Πειραιά και των γύρω δήμων πρέπει να καλυφτούν με περίπου 20 παιδοχειρουργικά κρεβάτια του ΓΝ Νίκαιας και από τα νοσοκομεία παίδων της Αθήνας.

Επίσης, τα δυο μαιευτήρια του Πειραιά, της Νίκαιας και στο Τζάνειο, υπολειτουργούν. Στο Τζάνειο η Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική δεν εφημερεύει καθημερινά. Με ελάχιστο όριο 4 ειδικευμένους γιατρούς, η κλινική έχει μόλις τρεις και ο ένας είναι ο διευθυντής. Ταυτόχρονα λείπουν βασικά ιατρικά μηχανήματα, όπως λαπαροσκόπιο και υστεροσκόπιο, ενώ γενικά το νοσοκομείο δεν έχει μαγνητικό τομογράφο και ο αξονικός είναι πεπαλαιωμένος. Οι μαίες συνταξιοδοτούνται χωρίς να προσλαμβάνονται άλλες στη θέση τους - εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις - και σε λίγα χρόνια δε θα έχει μείνει καμία από το μόνιμο προσωπικό.

Στην Παιδιατρική κλινική 6 νοσηλεύτριες πρέπει να φροντίζουν 20 παιδιά, οπότε τα απογεύματα και τα βράδια απομένει μια μόνη της. Το χειρότερο, όμως, λένε νοσηλεύτριες και γιατροί, είναι «να βλέπεις ανασφάλιστους γονείς να φεύγουν από τα Επείγοντα, όταν τους λένε πόσο κοστίζουν οι εξετάσεις και η νοσηλεία των παιδιών. Αλλοι προσπαθούν να κάνουν διακανονισμό, άλλοι μειώνουν τις μέρες νοσηλείας του παιδιού για να πληρώσουν λιγότερα. Για παράδειγμα, για δυο μέρες νοσηλείας σε περίπτωση ωτίτιδας οι γονείς πληρώνουν 360 ευρώ, για ρινίτιδα κοντά στα 200 ευρώ».

Αντίστοιχα, όλοι οι ανασφάλιστοι ασθενείς πληρώνουν για μια σειρά εξετάσεις και επεμβάσεις: Για μια αξονική τομογραφία η τιμή ανέρχεται στα 70 ευρώ, η βιοψία μαστού κοστίζει 600 ευρώ, η χολυστεκτομή, με έξι μέρες νοσηλεία, 1.500 ευρώ. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και η παιδοψυχιατρική κλινική, η οποία χωρίζεται από την ΩΡΛ κλινική με ...δυο ντουλάπες ώστε να μην έρχονται τα παιδιά σε επαφή με τους ενήλικες ασθενείς. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, για παιδιά που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, είναι και εδώ μεγάλες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμιά διαβεβαίωση για τα προβλήματα στο «Τζάνειο»(2014-09-25 00:00:00.0)
Κλειστή η Παιδοχειρουργική Κλινική στο «Τζάνειο»(2014-05-27 00:00:00.0)
Η ψήφος στο ΚΚΕ δίνει πνοή στους αγώνες, ανοίγει δρόμο για βαθύτερες αλλαγές(2014-02-28 00:00:00.0)
Η ψήφος στο ΚΚΕ δίνει πνοή στους αγώνες, ανοίγει δρόμο για βαθύτερες αλλαγές(2014-02-28 00:00:00.0)
Ξεπαστρεύουν κλινικές για τα κέρδη των επιχειρηματιών(2013-04-27 00:00:00.0)
Πορεία υποβάθμισης!(2002-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ