Τρίτη 11 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Κυβερνητική σταθερά η εγγύηση κερδών στους ιδιώτες
  • Ακριβά θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα την παραγόμενη από ιδιώτες «πράσινη» Ενέργεια
  • Υπερδιπλασιάστηκαν οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ στη χώρα μας από το 2004 μέχρι το 2008

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα συνεχίσουν να βάζουν λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες για την εξασφάλιση εγγυημένου κέρδους προς τους ιδιώτες κατόχους εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς, παρά το «κούρεμα» που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος στις οφειλές, η λογική της «εγγυημένης τιμής» προς τους ιδιώτες παραγωγούς «πράσινης Ενέργειας» διατηρείται στο ακέραιο.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 14 Μάρτη και προβλέπει μεσοσταθμικό «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές φωτοβολταϊκών κατά 30% και 5-6% για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ανάλογης τάξης «κούρεμα» οφειλών για τα χρέη του ειδικού λογαριασμού προς τους ιδιώτες παραγωγούς Ενέργειας - στο τέλος του 2013 έφτανε τα 550 εκατ. ευρώ - καθώς είναι και μνημονιακή υποχρέωση ο μηδενισμός του σχετικού χρέους μέχρι το τέλος του 2014.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης των συμβάσεων στους παραγωγούς ΑΠΕ κατά 5 χρόνια καθώς και η δυνατότητα να επιλέξουν αν θα αποπληρώνονται είτε στην εγγυημένη τιμή των 80 ευρώ/MWh, είτε μέσω των τιμών που διαμορφώνονται με όρους χρηματιστηριακού τζόγου στις αγοραπωλησίες ρεύματος του συστήματος «Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού». Ακόμη το νομοσχέδιο προβλέπει άρση της ισχύουσας αναστολής αδειών στην εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ θέτει ως ανώτατο όριο Ενέργειας που θα απορροφάται από το σύστημα σε ετήσια βάση τα 200 MW μέχρι το 2020. Το όριο αυτό θα μπορεί να αλλάζει με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος έπειτα από σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Το «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές και στα οφειλόμενα αν και σε «πρώτη ανάγνωση» φαίνεται να επιδιώκει την αποφυγή νέων μεγάλων αυξήσεων στο ειδικό τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί αυξήσεις 125% από την 1η Απρίλη αν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές των εγγυημένων τιμών - στην πραγματικότητα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών του χώρου, που μεσοπρόθεσμα θα επιφέρει νέες ληστρικές αυξήσεις στο κόστος του ρεύματος για τα λαϊκά στρώματα. Εξάλλου, πολλοί μικροί παραγωγοί που την περίοδο του «πυρετού» εγκατάστασης φωτοβολταϊκών - κυρίως, αλλά και άλλων ΑΠΕ - πήραν τραπεζικά δάνεια για να παράγουν ρεύμα, είναι οι χαμένοι της παραπάνω ρύθμισης καθώς καμία μέριμνα δεν λαμβάνεται, όπως ήταν αναμενόμενο, για την παράλληλη ρύθμιση των τραπεζικών τους δανείων.

Καθόλου τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η παράγραφος 2 του άρθρου 7 του ν/σ, με την οποία αίρεται η ισχύουσα μέχρι σήμερα υποχρέωση για μη μεταβίβαση των μικρών αγροτικών σταθμών Φ/Β έως 100 kW, πριν την παρέλευση πενταετίας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα μεγάλα επιχειρηματικά κεφάλαια που επένδυσαν τα προηγούμενα χρόνια στις ΑΠΕ και θησαύρισαν πουλώντας πανάκριβο ρεύμα στη ΔΕΗ, ελάχιστα επηρεάζονται από το «κούρεμα» που επιβλήθηκε, ενώ επιπλέον θα αξιοποιήσουν και το νομοσχέδιο ώστε πιο εύκολα να κατασπαράξουν τη «μαρίδα» του κλάδου...

Στο μεταξύ, χτες, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ δημοσίευσε το μερίδιο των ΑΠΕ στην κατανάλωση Ενέργειας για το σύνολο των 28 κρατών - μελών. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών ανάπτυξης τέτοιων έργων, καθώς από το 7,2% που ήταν η συνεισφορά τους στην ενεργειακή κατανάλωση το 2004 έφθασε το 15,1% το 2012. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, άλλες χώρες όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις είναι η Σουηδία (από 38,7% στο 51%), η Δανία (από 14,5% στο 26%), η Αυστρία (από 22,7% στο 32,1%) και η Ιταλία (από 5,7% στο 13,5%). Χαμηλότερα μερίδια συνεισφοράς των ΑΠΕ στην τελική ενεργειακή κατανάλωση σημειώθηκαν στη Μάλτα (1,4%), στο Λουξεμβούργο (3,1%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (4,2%) και την Ολλανδία (4,5%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ