Τρίτη 11 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΤΕΙ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Κάλεσμα αγώνα στους σπουδαστές από το ΜΑΣ

Οι πρόεδροι κλείνουν τα Ιδρύματα την Τετάρτη και την Πέμπτη

Από προηγούμενη κινητοποίηση των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ από τα ΤΕΙ της Αττικής
Από προηγούμενη κινητοποίηση των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ από τα ΤΕΙ της Αττικής
Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Μάρτη τα ΤΕΙ της χώρας, μετά από απόφαση της Συνόδου των Προέδρων των Ιδρυμάτων και με κύριο αίτημα την πρόσληψη του αναγκαίου έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι πρόεδροι έχουν επισημάνει ότι τα Ιδρύματα δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν το εαρινό εξάμηνο, αν δεν ομαλοποιηθεί το πρόβλημα με το προσωπικό και η Σύνοδος θα επανασυγκληθεί την Παρασκευή 14 Μάρτη, προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο παραιτήσεων των προέδρων εάν δεν έχει υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη από την πλευρά του υπουργείου μέσα σε αυτήν τη βδομάδα.

Με αφορμή την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ΤΕΙ και το μαραθώνιο των σπουδαστών για την εγγραφή τους στα εργαστήρια, ενόψει του εαρινού εξαμήνου, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καλεί τους σπουδαστές να μην ανεχτούν άλλο την άθλια κατάσταση, να μετατρέψουν κάθε εξάμηνο, κάθε τμήμα σε οχυρό αντίστασης ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών τους, ενάντια στο μαύρο μέλλον που τους ετοιμάζουν.

Οι συνέπειες της έλλειψης προσωπικού

Χαρακτηριστικά της εικόνας που επικρατεί στα ΤΕΙ είναι τα όσα αναφέρει η ΕΓ του ΜΑΣ:

Οι λίστες αναμονής στα εργαστήρια (όπως ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Πειραιά) φτάνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, τους 200 σπουδαστές! Σπουδαστές πετιούνται εκτός εργαστηρίων, γιατί δεν τους επιτρέπεται να δηλώσουν πάνω από 35 ώρες, ενώ υπάρχουν σπουδαστές που είναι πάνω από το 8ο εξάμηνο και καθυστερούν να πάρουν το πτυχίο τους!

Ενώ ο νόμος προβλέπει 25άρια τμήματα, υπάρχουν τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας (όπως η Αισθητική), που συμμετέχουν 60 σπουδαστές, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για την ασφάλειά τους!

Υπάρχουν εργαστήρια που δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνουν (π.χ. σε ΑΣΠΑΙΤΕ, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Καρδίτσας, σχεδόν το 50% των εργαστηρίων δε γίνονται). Το ΤΕΙ Καβάλας, μέχρι πέρσι, λειτουργούσε με 80 εκτάκτους ενώ φέτος έχει μόνο 7, με αποτέλεσμα οι σπουδαστές να διώχνονται από τα εργαστήρια χωρίς αναπληρώσεις, να χάνουν το εξάμηνό τους.

Στη ΣΔΟ του ΤΕΙ Πάτρας, τα μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές.

Στη ΣΤΕΦ, οι λίστες αναμονής φτάνουν μέχρι και τους 200 σπουδαστές (π.χ. Μηχανική ΙΙ). Στο τμήμα του ΕΠΠ, στη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης, υπάρχουν λίστες εργαστηρίου μέχρι και 400 ατόμων.

Οι ελάχιστοι καθηγητές που υπάρχουν διαγράφουν ομάδες εργαστηρίου επειδή δεν αντέχουν το φόρτο εργασίας. Λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού τα εργαστήρια από 3ωρα γίνονται 1,5ωρα, ώστε να μπορέσουν να μειωθούν οι λίστες.

«Ο υπεύθυνος έχει ονοματεπώνυμο! Είναι η πολιτική της ΕΕ που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που οδηγούν τα ΤΕΙ σε οικονομικό στραγγαλισμό με την τραγική υποχρηματοδότησή τους και με το "κούρεμα" 100 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά τους (...) Αυτή η υποχρηματοδότηση οδήγησε σήμερα στο να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό (...). Είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που τις έκαναν νόμους όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή, όπως ο νόμος πλαίσιο και το σχέδιο "Αθηνά"», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΕΓ του ΜΑΣ.

Και διευκρινίζει ότι αυτοί οι νόμοι κάνουν τα ΤΕΙ επιχειρήσεις κι έχουν ως στόχο να υποβαθμίσουν τη μόρφωση που παίρνουμε για να βγαίνουμε οι φτηνοί, ευέλικτοι, διαρκώς περιπλανώμενοι εργαζόμενοι που έχουν ανάγκη τα αφεντικά.

Οι σπουδαστές να διεκδικήσουν

Το ΜΑΣ καλεί τους σπουδαστές να διεκδικήσουν:

  • ΤΩΡΑ επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών!
  • Να επιστραφούν τα αποθεματικά των σχολών μας που «κουρεύτηκαν»!
  • Κατάργηση του νόμου - πλαίσιο και του σχεδίου «Αθηνά», μπλοκάρισμά τους!
  • Να πραγματοποιηθούν όλα τα μαθήματα και τα εργαστήρια! Κανένας σπουδαστής έξω από εργαστήριο ή θεωρία! Κανένα υπεράριθμο εργαστηριακό τμήμα!
  • Να δοθούν διευκολύνσεις σε σπουδαστές που είναι πάνω από το 8ο εξάμηνο, για να μπορέσουν να πάρουν πτυχίο! Καμία διαγραφή σπουδαστή που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του!
  • Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, που να καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ