Παρασκευή 7 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ανεβάζει ταχύτητα στην κούρσα των «μεταλλαγμένων»

Με πρόταση που κατέθεσε η Ελληνική Προεδρία, το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ αποφάσισε την άρση των τελευταίων περιορισμών για τους ΓΤΟ

Ευρωπαϊκά και αμερικανικά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στα «μεταλλαγμένα» πιέζουν εδώ και χρόνια για την απρόσκοπτη πρόσβαση των προϊόντων τους στις χώρες της ΕΕ
Ευρωπαϊκά και αμερικανικά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στα «μεταλλαγμένα» πιέζουν εδώ και χρόνια για την απρόσκοπτη πρόσβαση των προϊόντων τους στις χώρες της ΕΕ
Στην άρση των τελευταίων περιορισμών στην παραγωγή, εμπορία και καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) προχωρά η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά και από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος και τη σχετική πρόταση που κατέθεσε η Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ. Η εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ ενσωματώνει τις χρόνιες επιδιώξεις αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων του χώρου που επιθυμούν την απρόσκοπτη πρόσβαση των προϊόντων τους στις αγορές των χωρών - μελών της ΕΕ.

Μέχρι σήμερα, κυκλοφορούν ελεύθερα και με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνολικά 49 ΓΤΟ, ενώ αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η παροχή αδειοδότησης σε ακόμη οκτώ. Η συντριπτική τους πλειοψηφία αφορά γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες καλαμποκιού (38 στο σύνολο), ενώ ακολουθούν άλλες οκτώ ποικιλίες βαμβακιού, επτά σόγιας και λίγες ακόμη γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες ελαιοκράμβης, ζαχαρότευτλων.

Το 2010 χορηγήθηκε ακόμη άδεια καλλιέργειας, εμπορίας και χρήσης στις ζωοτροφές στην μεταλλαγμένη πατάτα «Αmflora» της γερμανικής πολυεθνικής «BASF», όμως στη συνέχεια αποσύρθηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εξαιτίας και τριών αλληλοαναιρούμενων γνωμοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Επειτα από την παραπάνω απόφαση, η «BASF» ανακοίνωσε τη μεταφορά του τμήματος γενετικών ερευνών της στη Β. Καρολίνα των ΗΠΑ, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο πίεση στα αρμόδια κοινοτικά όργανα ώστε να αρθεί η απαγόρευση.

Να σημειωθεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, έξι όλες κι όλες εταιρείες κρατούν στα χέρια τους την έρευνα και ανάπτυξη ΓΤΟ. Πρόκειται για τις «Monsanto», «Pioneer», «Dow» με έδρα τις ΗΠΑ, τις «BASF» και «Bayer» με έδρα τη Γερμανία και την «Syngenta» με έδρα την Ελβετία. Η «Monsanto» κατέχει σήμερα τη μερίδα του λέοντος από τους εγκεκριμένους ΓΤΟ που καλλιεργούνται και κυκλοφορούν στην ΕΕ, με περισσότερες από τις μισές, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε έναρξη συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας με τη γερμανική «Bayer».

Οι εκπρόσωποι των ομίλων που έχουν συμφέρον από την απελευθέρωσης των ΓΤΟ στην ΕΕ υποστήριζαν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ότι οι φραγμοί που επιβάλλονταν μέχρι πρόσφατα προκαλούν οικονομική αιμορραγία στην Ενωση, η οποία καλύπτει τις ελλείψεις της σε ζωοτροφές με εισαγωγές από τις ΗΠΑ, όπου καλλιεργούνται μαζικά ΓΤΟ και προορίζονται για ζωοτροφές.

Εντονος ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων στον αγροτοδιατροφικό τομέα

Ηδη από το 1998 έχει επιτραπεί στην ΕΕ η καλλιέργεια για εμπορική χρήση στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι «ΜΟΝ 810» της αμερικανικής εταιρείας «Monsanto» και σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2012 υπήρχαν καλλιέργειες 1,16 εκατ. στρεμμάτων στην Ισπανία, 92.780 στρεμμάτων στην Πορτογαλία, 30.520 στρεμμάτων στην Τσεχία, 2.170 στρεμμάτων στη Ρουμανία και 1.890 στρεμμάτων στη Σλοβακία. Οι καλλιέργειες μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην ΕΕ αντιπροσωπεύουν προς το παρόν μόνο το 1,35% από το σύνολο των 9,5 εκατ. εκταρίων καλλιέργειας καλαμποκιού στα κράτη - μέλη της και το 0,23% από τα συνολικά 55,1 εκατ. εκτάρια καλλιέργειας μεταλλαγμένου καλαμποκιού παγκοσμίως.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Διεθνούς Υπηρεσίας για την Προώθηση Αγρο-βιοτεχνολογικών Εφαρμογών» -ένα «μη κερδοσκοπικό» ίδρυμα με έδρα τις ΗΠΑ- του 2012, οι καλλιέργειες μεταλλαγμένων στις ΗΠΑ έφταναν συνολικά τα 65,5 εκατ. εκτάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου ιδρύματος το 2012 οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο έφταναν τα 170,3 εκατ. εκτάρια, έχοντας σημειώσει αύξηση 6%, ή κατά 10,3 εκατ. εκτάρια σε απόλυτα νούμερα από το 2011. Στην κούρσα των «μεταλλαγμένων», τις ΗΠΑ ακολουθούν η Βραζιλία με 36,6 εκατ. εκτάρια, η Αργεντινή με 23,9 εκατ. και ο Καναδάς με 11,6 εκατ., δηλαδή σημαντικοί ανταγωνιστές της ΕΕ στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εκτός από τις σοβαρές ενστάσεις που εγείρει η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, σχετικά με το πόσο ασφαλή είναι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον τα μεταλλαγμένα, μια σημαντική παράμετρος αποτελεί και το γεγονός ότι οι μεγάλες πολυεθνικές του χώρου «πατεντάρουν» τα προϊόντα τους, σε μία προσπάθεια απόλυτου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ