Σάββατο 15 Φλεβάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΔΟΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προτάσεις για ορισμό διεθνών «διαμεσολαβητών»

ΜΟΣΧΑ.--

Την εκτίμηση ότι η ΕΕ αναζητά «σφαίρες επιρροής» στα σύνορά της εξέφρασε - σύμφωνα με το «Ρόιτερς» - ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σε χτεσινή συνάντηση που είχε στη Μόσχα με το Γερμανό ομόλογό του Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ.

«Σέρνοντας την Ουκρανία με τη μία πλευρά, λέγοντας ότι πρέπει να διαλέξει ή την ΕΕ ή τη Ρωσία, είναι στην πραγματικότητα προσπάθεια δημιουργίας μιας σφαίρας επιρροής», δήλωσε ο Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Από τη μεριά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι κανένας δεν θα έπρεπε να έχει συμφέρον από την αντιπαράθεση στην Ουκρανία και ότι είναι ζήτημα των αντιπαρατιθέμενων κομμάτων στο Κίεβο να βρουν λύση.

Οι δύο συνομιλητές συζήτησαν ακόμα την πιθανότητα μια διεθνής οργάνωση να «εξουσιοδοτηθεί» ως διαμεσολαβητής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Μάλιστα η Γερμανία πρότεινε για το ρόλο αυτό τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ο Λαβρόφ από τη μεριά του κάλεσε σε τερματισμό της «πόλωσης των οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών» και είπε ότι η Μόσχα επιθυμεί να δει έναν κοινό εμπορικό χώρο μεταξύ της ΕΕ και της «ευρασιατικής ζώνης». Ο Στάινμαγερ ανέφερε ότι για να αποφευχθούν καταστάσεις όπως αυτή στην Ουκρανία πρέπει να τεθούν μακροπρόθεσμοι στόχοι στις συζητήσεις που χρειάζεται να γίνουν με διαφάνεια. Ενώ, μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα «Kommersant», σημείωσε: «Χωρίς τη Ρωσία δεν μπορεί να γίνει τίποτα, έχουμε ανάγκη οι μεν τους δε για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες εστίες κρίσης», τόνισε, αναφέροντας το συριακό ζήτημα, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Στο περιθώριο της συνάντησης, έγινε γνωστό ότι μεθαύριο Δευτέρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα δεχτεί στο Βερολίνο τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσνκο (του κόμματος «Ουντάρ») και Αρσένι Γιατσενιούκ (του κόμματος «Πατρίδας» της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο).

Ταυτόχρονα χθες ήταν προγραμματισμένη συνάντηση στην Ουάσιγκτον της επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, και της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για να συζητήσουν την λεγόμενη βοήθεια στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τη «βοήθεια» που προσφέρει το άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο, η Ρωσία, στην ουκρανική αστική τάξη.

Στρώνουν το έδαφος για τα μονοπώλια

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο αναζήτησης ενδοαστικών συμβιβασμών, ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Πσόνκα ανακοίνωσε χτες στο Κίεβο ότι όλοι όσοι είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων έχουν αφεθεί πλέον ελεύθεροι. Την ίδια στιγμή που μαίνεται η κόντρα για το ποια ιμπεριαλιστικά κέντρα θα προκριθούν στις διεθνείς συμμαχίες της ουκρανικής πλουτοκρατίας, προχωρούν γοργά τα μέτρα προσέλκυσης επενδυτών που θα πλουτίσουν από την εκμετάλλευση της ουκρανικής εργατικής τάξης. Ετσι, χτες, ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ανατόλιου Μακσιούτα αναφέρθηκε στη σημασία επαναφοράς των «ελεύθερων οικονομικών ζωνών» ως ζωνών «εξαγωγής βιομηχανικού τύπου όπου προϊόντα θα εξάγονται και θα εισάγονται χωρίς εκτελωνισμούς». Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία τριών «βιομηχανικών πάρκων» ώστε να στηριχτούν οι μπίζνες των μονοπωλίων σε κλάδους όπως η κατασκευή εξαρτημάτων αυτοκινήτων, τα τρόφιμα - ποτά, η ελαφρά βιομηχανία, τα «λοτζίστικς» (μεταφορές και αποθήκευση προϊόντων).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εθνικιστών και νεοναζί(2019-10-16 00:00:00.0)
Αλληλοκατηγορίες στη βάση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού(2014-09-30 00:00:00.0)
Αμείωτη επέλαση του ουκρανικού στρατού(2014-07-08 00:00:00.0)
Σφοδρές επιθέσεις αυξάνουν νεκρούς και πρόσφυγες(2014-07-03 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση(2014-03-12 00:00:00.0)
Προτάσεις για ορισμό διεθνών «διαμεσολαβητών»(2014-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ