Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Διεκδικούν ρόλο ρυθμιστή των ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό

Η Νότια Κορέα ήταν ο πρώτος σταθμός της νέας περιοδείας Κέρι στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ σήμερα μεταβαίνει στην Κίνα

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αμερικανού και του Νοτιοκορεάτη ΥΠΕΞ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αμερικανού και του Νοτιοκορεάτη ΥΠΕΞ
ΣΕΟΥΛ.--

Με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιδιώκει εκείνους τους ενδοϊμπεριαλιστικούς συμβιβασμούς που θα δώσουν ώθηση στη δράση των αμερικανικών μονοπωλίων σε Ασία και Ειρηνικό ξεκίνησε χτες η νέα (πέμπτη μέσα σ' ένα χρόνο) περιοδεία του ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στη Νοτιοανατολική Ασία, ενόψει και της επίσημης επίσκεψης που θα κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην περιοχή τον Απρίλη.

Ο Κέρι έφτασε στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας και σε κοινή συνέντευξη με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δε θα δεχτούν τη ΛΔ Κορέας ποτέ ως «πυρηνική δύναμη». Χωρίς να παραλείψει να... χαιρετίσει τις επίσημες επαφές ΛΔ Κορέας - Νότιας Κορέας σημείωσε ότι θα ζητήσει από την Κίνα «να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της», για να πιέσει την Πιονγιάνγκ στην υλοποίηση των «διεθνών της δεσμεύσεων».

Ο Κέρι ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν καμία «διάρρηξη» στις σχέσεις των «εταίρων» τους στην περιοχή (καθώς αυτή θα αδυνατίσει ενδεχόμενα την προώθηση των δικών τους σχεδιασμών στην περιοχή), καλώντας Σεούλ και Τόκιο «να αφήσουν πίσω τους την ιστορία» και να μειώσουν τις (μεταξύ τους) εντάσεις, εξασφαλίζοντας «τριμερή συνεργασία» και για να αντιμετωπιστεί η «βορειοκορεατική απειλή».

Από τη μεριά του, ο Νοτιοκορεάτης ΥΠΕΞ Γιουν Μπιγιούνγκ-Σε δήλωσε ότι «είμαστε πλήρως έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανή εξέλιξη που θα προκύψει από τα ανάμεικτα σήματα της Βόρειας Κορέας, ακόμα κι αν συνεχιστεί η "επίθεση γοητείας"». Ενώ, αναφερόμενος σε πρόσφατες κινήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης που ενόχλησαν τη Σεούλ (π.χ. επίσκεψη Αμπε στο μνημείο Γιασουκούνι), δήλωσε ότι όσο αυτές συνεχίζονται «θα είναι δύσκολο να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών». Ο Κέρι είχε συνάντηση και με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γουέν - Χι.

Σήμερα, ο Κέρι αναμένεται να βρεθεί στην Κίνα και αύριο στην Ινδονησία. Η περιοδεία του προγραμματίστηκε σε μία περίοδο που Κίνα και Ιαπωνία (αλλά και άλλες χώρες στην περιοχή) «ανταλλάσσουν» σχεδόν καθημερινά κατηγορίες για εκατέρωθεν παραβίαση των συμφερόντων και της κυριαρχίας τους στις πλούσιες ενεργειακά (και όχι μόνο) περιοχές της Νότιας και της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας. Αξιωματούχος που ταξιδεύει στη διπλωματική αποστολή με τον Κέρι έκανε λόγο στο «Ρόιτερς» για «διασπαστικές και αποσταθεροποιητικές κινήσεις», στις οποίες προχωρά η Κίνα. Ωστόσο, όπως προκύπτει και από αναλύσεις σε διεθνή ΜΜΕ, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν «πλήρως» την Ιαπωνία, έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους τους διεθνώς. Αφ' ενός, γιατί οι συμβιβασμοί και οι αντιθέσεις συνυπάρχουν πάντα στις σχέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Αφ' ετέρου γιατί κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο προστατεύει πρώτα απ' όλα τα «δικά του» συμφέροντα και οι ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα δεν αποκλείεται να τον φέρουν «απέναντι» ακόμα και με το στενότερο «φίλο» του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ