Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις σε ΟΑΕΔ για την προστασία των ανέργων

Κλιμάκωση με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στις 6 Μάρτη

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζόμενων και άνεργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζόμενων και άνεργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ οργανώνουν αύριο και μεθαύριο σωματεία της Αττικής. Η κινητοποίηση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης που έχουν αποφασίσει σε κοινή σύσκεψη για τα ζητήματα της ανεργίας και των Συλλογικών Συμβάσεων το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής.

Το πρόγραμμα δράσης θα κορυφωθεί με συγκέντρωση εργαζομένων και ανέργων στις 6 Μάρτη, στο υπουργείο Εργασίας. Σήμερα, Τετάρτη, κινητοποιήσεις θα γίνουν στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ στο Βύρωνα (8.30 π.μ.), στους Αμπελόκηπους (8.30 π.μ.), στο Ιλιον (8 π.μ.), στο Γαλάτσι (9 π.μ.). Την Πέμπτη, στο Αιγάλεω (10 π.μ.), στην Ηλιούπολη (9 π.μ.), στην Καλλιθέα (9 π.μ.), στο Μενίδι (8 π.μ.), στο Περιστέρι (9 π.μ.), στη Ν. Ιωνία (10 π.μ.).

Τα σωματεία διεκδικούν, μεταξύ άλλων, τα εξής άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων:

  • Επίδομα 600 ευρώ για όλη την περίοδο της ανεργίας.
  • Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά.
  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
  • Ετήσιο εφάπαξ βοήθημα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Συγκέντρωση αύριο στη Νάουσα

Συλλαλητήριο για μέτρα προστασίας των ανέργων οργανώνει αύριο Πέμπτη και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, μαζί με τα σωματεία μέλη του, στις 10.30 το πρωί έξω από τον ΟΑΕΔ. Σε μαζική συμμετοχή καλούν με ανακοινώσεις του τα σωματεία ΚΛΩΘΩ, Εργατών Πριονιστηρίων και Οικοδόμων.

Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, το ποσοστό της ανεργίας στη Νάουσα αγγίζει το 60%. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν και οι απολυμένοι οδηγούνται μαζικά σε μακροχρόνια ανεργία. Οι εποχικοί εργαζόμενοι στα ξυλουργεία - κιβωτοποιεία, λόγω της μεγάλης καταστροφής της παραγωγής από χαλαζόπτωση, δε δούλεψαν καθόλου ή εργάστηκαν για ελάχιστο χρονικό διάστημα φέτος. Οι περισσότεροι δεν έχουν προϋποθέσεις ένταξης στο ταμείο ανεργίας, πολλοί από αυτούς δεν έχουν προϋποθέσεις ούτε για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στους άλλους κλάδους, με πιο οξυμένο το πρόβλημα στους οικοδόμους, όπου η ανεργία πλησιάζει το 90%.

Με περσινή εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση έδωσε τη χαριστική βολή σε εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες, καθώς, με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που επέβαλλε, κατάργησε στην πράξη και αυτό το πενιχρό εισόδημα της επιδότησης ανεργίας. Ακόμα, αφαίρεσε από τους 200 απολυμένους της «ΕΝ-ΚΛΩ» το δικαίωμα του επιδόματος των 200 ευρώ για 12 μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ