Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ριζικά διαφορετική η στρατηγική αντίληψη του ΚΚΕ

Το πραγματικό περιεχόμενο και το στόχο του νομοθετήματος ανέδειξαν οι βουλευτές του Κόμματος χτες στην Ολομέλεια της Βουλής

Αρχισε χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές για τον ΕΟΠΥΥ, που θα προσθέσουν νέα μεγάλα βάσανα στα εκατομμύρια των ασφαλισμένων του Οργανισμού, ενώ πλήγμα θα δεχτούν και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), αλλαγή σκοπού ΕΟΠΥΥ και Λοιπές Διατάξεις». Συνοπτικά, προβλέπει τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας την εμπορευματοποίηση και οδηγώντας σε νέο χαράτσωμα των ασθενών. Παράλληλα, προκειμένου να περάσουν οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ στην ευθύνη των ΥΠΕ, τίθεται σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα το 75% του προσωπικού του Οργανισμού.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης σημείωσε για το νομοσχέδιο ότι «αυτό που οικοδομείται δεν αποτελεί ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», αλλά ένα «συνονθύλευμα σημείων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, που θα αποτελείται από τον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα. Ολα αυτά απορρέουν από το γεγονός ότι η ΠΦΥ δε χτίζεται με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά με ενισχυμένο το κριτήριο ότι η υγεία αποτελεί εμπόρευμα και κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του».

Γι' αυτό, όπως είπε, η πρόληψη, που πρέπει να είναι ο κύριος στόχος της ΠΦΥ, έχει αντικατασταθεί στο νομοσχέδιο με ορισμένες εντελώς υποτυπώδεις υπηρεσίες, μετατρέποντάς την σε ατομική ευθύνη, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Για το ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι «προβάλλει τη θέση για δωρεάν υγεία, την οποία εννοεί με τη διατήρηση των εισφορών των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και πληρωμή μέσα από αυτά της επιχειρηματικής δράσης».

Κάλεσε εργαζομένους, υγειονομικούς, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, γυναίκες, νεολαία «να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα για ένα πραγματικά ολοκληρωμένο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και αντίστοιχα ΠΦΥ, με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, αναφερόμενος στην ΠΦΥ, σημείωσε ότι «στην κυριολεξία αποτελεί την πιο αντιπροσωπευτική ακτινογραφία του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, στην οποία απεικονίζονται όλα τα καρκινικά του κύτταρα. Αποκαλύπτεται ότι το κέρδος, που είναι το κίνητρο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είναι αντίθετο με την ανάπτυξη υπηρεσιών για την πρωτογενή πρόληψη, όχι μόνο επειδή κοστίζουν, αλλά γιατί αυτές αφορούν και καλούνται ν' αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές, εργασιακές, περιβαλλοντικές συνθήκες που ο καπιταλισμός τις μετατρέπει σε κόλαση. Εάν ανέπτυσσε τέτοιες υπηρεσίες με πλήρη και ουσιαστικά μέτρα, θα ερχόταν σε αντίθεση με τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα».

Χρειάζονται ριζικές αλλαγές

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο θα «επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τους όρους και τις προϋποθέσεις πρόσβασης στις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας», επειδή είναι ενταγμένο στη «βασική φιλοσοφία της ΕΕ και των κυβερνήσεων», που είναι η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Οπως επισήμανε, αυτή η στρατηγική είναι ο εχθρός του λαού. «Πρόκειται δηλαδή - συνέχισε - για τις αναγκαίες προσαρμογές του αστικού κράτους, αλλά και των όρων αναπαραγωγής, για τη διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου». Οπως σημείωσε, αυτό έχει ξεκινήσει πριν 10ετίες και ανέφερε ως παράδειγμα τη Λευκή Βίβλο του 2007 που μετέτρεπε την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε ατομική ευθύνη.

«Με βάση αυτήν την κατεύθυνση -συνέχισε- αυτήν τη στρατηγική επιλογή, οι κυβερνήσεις, και η σημερινή, προσαρμόζουν το σύνολο των επιλογών τους». Οπως είπε, αυτό φαίνεται πρακτικά από το γεγονός ότι τα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τη ραγδαία μείωση της χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα υγείας, μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες, προσαρμόζονται στη λογική κόστους - κέρδους και, αν δεν έχουν χρήματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Απαντώντας στα όσα είχαν αναφέρει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της συζήτησης, επισήμανε ότι, με τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που κάνει είναι «να αποδέχεται ότι η υγεία είναι εμπόρευμα».

Ξεκαθάρισε ότι «κοινωνικό αγαθό θα γίνει η υγεία όταν καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα, του ιδιώτη καπιταλιστή, αλλά και του συλλογικού καπιταλιστή που είναι το καπιταλιστικό κράτος. Και αυτό σημαίνει ριζικές ρήξεις και ανατροπές σε επίπεδο εξουσίας, κοινωνίας, κράτους και οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ