Παρασκευή 31 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Οξύνονται τα προβλήματα από το σεισμό

Διαδήλωση χτες για την άμεση λήψη μέτρων

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Αργοστολίου έκαναν χτες κάτοικοι της Κεφαλονιάς, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για τη διεκδίκηση άμεσης λήψης μέτρων προστασίας και ανακούφισης των σεισμοπλήκτων. Η συγκέντρωση έγινε έξω από την περιφέρεια και στις ομιλίες τους οι φορείς κατήγγειλαν, ανάμεσα στα άλλα, την υποκρισία και τον εμπαιγμό της δημοτικής αρχής και της περιφέρειας που έχει οδηγήσει τους σεισμοπαθείς στην απόγνωση. Η πορεία κατέληξε στο δημαρχείο, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα με τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα.

Στο μεταξύ, χτες εκκενώθηκε το «Ματζαβινάτειο» νοσοκομείο Ληξουρίου, διότι επιδεινώθηκαν τα στατικά προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί μετά το σεισμό της Κυριακής. Οι ασθενείς και οι τρόφιμοι του γηροκομείου που φιλοξενούνταν εκεί θα μεταφέρονταν στο γενικό νοσοκομείο Αργοστολίου.

Παρά το επικοινωνιακό σόου του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, την Τετάρτη και τις δηλώσεις περί γρήγορης επαναφοράς στους κανονικούς ρυθμούς, η πλειοψηφία των σεισμοπαθών την «έβγαλε» και χτες στα αυτοκίνητά τους, καθώς οι χώροι που έχουν διατεθεί από το δήμο και την περιφέρεια (συμπεριλαμβανομένου του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος») δεν επαρκούν. Την ίδια ώρα, οι σεισμοπαθείς στήνονται στην ουρά στο δημαρχείο, προκειμένου να δηλώσουν τις ζημιές και να λάβουν το επίδομα κοροϊδίας των 580 ευρώ από το δήμο.

Ακατάλληλα έχουν κριθεί τρία σχολεία στο Ληξούρι και αναζητείται λύση, ώστε να μη χαθούν ώρες διδασκαλίας. Παράλληλα, 14 δημόσια κτίρια στο Ληξούρι χρειάζονται επισκευή. Απαγορεύτηκε η χρήση του νερού του δικτύου για ανθρώπινη κατανάλωση - πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής ή άλλες οικιακές χρήσεις - σε περιοχές του Ληξουρίου, οικισμός Αγ. Βασιλείου, Υπαπαντής, Καμίνια, Γιαννικάκη και Λότζα έπειτα από τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο δίκτυο ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής.

Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή

Την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα ζήτησε, με Ερώτησή του στη Βουλή, το ΚΚΕ. Τονίζει ότι «οι μεγάλες καταστροφές από το σεισμό της Κεφαλονιάς αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες της κεντρικής εξουσίας, της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης για την άρνησή τους να προχωρήσουν σε έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, για την υποβάθμιση και διάλυση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως των Περιφερειακών δομών του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) και τη μεταφορά στη διαθεσιμότητα του έμπειρου υπαλληλικού του δυναμικού».

«Επιβεβαιώνεται - σημειώνει - ότι οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθορίζονται από τις εκάστοτε ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων. Εργα και υποδομές για τον έλεγχο, την προστασία και την αντισεισμική θωράκιση δεν κρίνονται επιλέξιμα για τη χρηματοδότησή τους από τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα (ΚΠΣ, ΕΣΠΑ κ.λπ). Στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου θυσιάζουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν, με ευθύνη του κράτους, όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των σεισμόπληκτων και αποκατάστασης των ζημιών, στηρίζει τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα που έχει συγκροτηθεί στο νησί. Αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ