Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Καμία έγνοια για τις λαϊκές ανάγκες

Δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης προγραμματισμός από την πλευρά της κυβέρνησης για αντιπλημμυρικά έργα, όπως αποδείχτηκε χτες στη διάρκεια συνεδρίασης που έγινε στην υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων της Βουλής, ενώ αναδείχτηκε ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική οδηγία «για τα ύδατα», η χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων από τα «περιφερειακά» Ταμεία, αφορά αποκλειστικά την κερδοφορία των επιχειρηματικών κατασκευαστικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες που κατέθεσαν στην επιτροπή είπαν ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν 64 νομοθετήματα και σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις θα αυξηθούν παραπέρα, που το ένα αντικρούει το άλλο, μπερδεύει τις αρμοδιότητες και τελικά δε γίνεται τίποτα.

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Φ. Θεοδώρου Διευθυντή Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Παραδέχτηκε ότι οι αρμοδιότητες που υπήρχαν στα υπουργεία και αφορούσαν στις δασικές και πεδινές περιοχές και την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων όπως ήταν χαμηλά φράγματα, δενδροπροστασία κ.ά. μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» πέρασαν στις Περιφέρειες. Σημείωσε ότι μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής υπάρχουν 87.963 φρεάτια. Οταν μιλάμε για τέτοια νούμερα «καταλαβαίνετε τι ποσά χρειάζονται για συντήρηση», είπε.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λ. Μαλούτας, και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, αφού ανέφερε ότι «το πλημμυρικό φαινόμενο είναι δυναμικό, δηλαδή εξελίσσεται», συμπλήρωσε ως βασικές αιτίες για τις πλημμύρες στις κατοικημένες περιοχές την «υπερεκμετάλλευση των δασικών εκτάσεων», την «πυκνή, άναρχη δόμηση και το κλείσιμο ρευμάτων», αλλά και τις κατασκευές έργων χωρίς να έχουν ληφθεί αντιπλημμυρικά μέτρα, γιατί αυτό θα είχε κόστος για τους μεγαλοκατασκευαστές, όπως η κατασκευή της Εγνατίας που έχει «αλλάξει την υδρολογία της Δ. Μακεδονίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ