Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΡΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει την τοπική σύμβαση με τους ξενοδόχους

Καλεί τους εργαζόμενους να ξεμπερδεύουν με την πλειοψηφία στο σωματείο

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στη Ρόδο

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στη Ρόδο
Δυσμενείς όρους για τους ξενοδοχοϋπάλληλους της Ρόδου περιλαμβάνει η τοπική σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία του σωματείου με την Ενωση Ξενοδόχων του νησιού. Η σύμβαση ισχύει από 1/1/2014 μέχρι 31/12/2016 και υπογράφτηκε στις 27/12/2013. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι στο εξής, για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, θα υπολογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας μόνο ο ενεργός και όχι ο ημερολογιακός, με άμεση αντανάκλαση στο ύψος του σχετικού επιδόματος.

Μέχρι τώρα, για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που εργάζονται σε ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, ως χρόνος υπηρεσίας θεωρείται και εκείνος της «νεκρής περιόδου», μέχρι τέσσερις μήνες το χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι ο ξενοδοχοϋπάλληλος, μετά από τη «νεκρή περίοδο», αναλαμβάνει ξανά εργασία σε ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Με την ίδια σύμβαση καταργείται το επίδομα σπαστού ωραρίου (5%) που έπαιρναν οι σερβιτόροι που εργάζονται με αυτό το καθεστώς. Το συγκεκριμένο επίδομα ήταν ένα πολύτιμο βοήθημα, αφού οι σερβιτόροι είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν δυο φορές την ημέρα στον τόπο της δουλειάς τους.

Ετσι, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος με 10 χρόνια προϋπηρεσία, θα δει το μισθό του να μειώνεται κατά 2%, λόγω μείωσης του επιδόματος προϋπηρεσίας, ενώ αν ήταν σερβιτόρος και δούλευε με σπαστό ωράριο, η μείωση φτάνει το 6%. Αν έχει 20 χρόνια προϋπηρεσία, η μείωση είναι 4%, λόγω επιδόματος, ενώ αν δουλεύει και με σπαστό ωράριο, η μείωση αγγίζει το 8%. Σε πιο παλιούς εργαζόμενους η μείωση μπορεί να ξεπεράσει και το 10%.

Η Γραμματεία Επισιτισμού-Τουρισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία του σωματείου εγκατέλειψε τη θέση για αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες του 2012-2013, όπως ήταν η πρόταση του ΠΑΜΕ που υιοθετήθηκε από ολόκληρο το ΔΣ του σωματείου.

Καταγγέλλει, επίσης, ότι η τοπική σύμβαση υπογράφτηκε πίσω από την πλάτη των εργαζόμενων, αφού η πλειοψηφία αρνήθηκε να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία γινόταν μυστικά, χωρίς να ενημερώνονται ούτε οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που είναι εκλεγμένοι στο ΔΣ του σωματείου.

Το ΠΑΜΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους και σημειώνει: «Είναι ώρα πια οι εργαζόμενοι να ξεμπερδεύουν με τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο εργατικό κίνημα. Χρειάζεται οργάνωση σε κάθε ξενοδοχείο ξεχωριστά, να μπουν όλοι και ιδιαίτερα οι νέοι στον αγώνα, να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να εξασφαλίσουν ένα σωματείο που θα παλεύει για τα δικαιώματά τους και όχι κάτω από τη σημαία των αφεντικών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ