Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Φιλόδοξες επιδιώξεις για τη μονοπωλιακή κερδοφορία

Προτεραιότητες: Διεθνές εμπόριο, βιομηχανική πολιτική

Μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, προώθηση της ζώνης ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων με τις ΗΠΑ, σύναψη νέων διεθνών εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών με τον Καναδά και την Κίνα, καθώς και η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νέου ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, αποτελούν τα κεντρικά σημεία των προτεραιοτήτων του υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, σε χθεσινές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, επισημάνθηκε ότι στα θέματα βιομηχανικής πολιτικής η Ελληνική Προεδρία θα επικεντρωθεί στη «βελτίωση της χρηματοδότησης» των βιομηχανικών μονάδων και στην αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους το οποίο, όπως είπε ο υφυπουργός Θ. Σκορδάς «δημιουργεί εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα και της ελληνικής και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας». Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν περαιτέρω βήματα για την «απελευθέρωση» των αγορών και την προώθηση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς Ενέργειας, αλλά και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με νέα «εξειδικευμένα» χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για τα ζητήματα του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη λεγόμενη «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων», δηλαδή η άρση των όποιων εμποδίων στην κίνηση κεφαλαίων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, η προώθηση των διαδικασιών για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τον Καναδά, την Κίνα, την Ιαπωνία, χώρες της Μεσογείου και του Αραβικού Κόλπου, καθώς και με τη Σιγκαπούρη. Στο πλαίσιο του Ατυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Φλεβάρη, προγραμματίζεται συνάντηση «αξιωματούχων και παραγόντων της αγοράς», με στόχο την «εμβάθυνση του διαλόγου σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Για το ζήτημα της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης την χαρακτήρισε ως την «πιο σημαντική» από το σύνολο των εμπορικών συμφωνιών με Τρίτες Χώρες που βρίσκονται σε επίπεδο διαπραγματεύσεων το τελευταίο διάστημα, αν και όπως είπε μία τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, καθώς αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι πολυετείς. Μιλώντας για τη σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στην Ινδονησία, είπε ότι στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι η «προώθηση της παγκόσμιας συμφωνίας εμπορίου επειδή πιστεύουμε ότι αυτή θα συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη».

Τέλος, ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα επιδιωχθεί η υιοθέτηση νομοθετικών ρυθμίσεων για την ενίσχυση του «ανταγωνισμού» μεταξύ των επιχειρήσεων και για τη δημιουργία «αντικινήτρων» στη δράση των καρτέλ, όπως η καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και καταναλωτές που «ζημιώθηκαν από παραβάσεις των κανόνων του "υγιούς" ανταγωνισμού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ