Παρασκευή 3 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Προετοιμασίες για παζάρια και αντιλαϊκά μέτρα

Η απόλυση 11.000 ακόμα δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνεται στα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συμφωνήσει συγκυβέρνηση και τρόικα για το 2014
Η απόλυση 11.000 ακόμα δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνεται στα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συμφωνήσει συγκυβέρνηση και τρόικα για το 2014
Η κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» για το 2014 αποτελεί τον κεντρικό άξονα της νέας διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που επανέρχονται στην Αθήνα περί τα μέσα του Γενάρη.

Η προετοιμασία της διαβούλευσης αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης στις 31 Δεκέμβρη υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας επικέντρωσε τις σχετικές δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στη «διαφαινόμενη ανάκαμψη» για το 2014 και στο «μεγάλο στοίχημα» που αφορά στη δυνατότητα για την «έξοδο στις αγορές», δηλαδή για νέα κρατικά δάνεια από τα μεγάλα τραπεζικά μονοπώλια, προοπτική που πατάει στην επίτευξη των «πρωτογενών πλεονασμάτων», μέσα από την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε τις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για τους επόμενους μήνες, οι οποίες αποσκοπούν στο να «κάνουν την Ελλάδα ακόμα περισσότερο ανταγωνιστική, ακόμα περισσότερο φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στόχος της συγκυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την τρόικα μέχρι την ερχόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στις 27 Γενάρη, έτσι ώστε να εγκριθεί η επόμενη δόση (4,9 δισ. ευρώ) από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, πιθανόν στις 15 Γενάρη, το πρώτο θέμα που θα τεθεί είναι ο εντοπισμός και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού με νέα αντιλαϊκά μέτρα για το 2014. Σε αυτό το πλαίσιο ψηλά στην ατζέντα είναι η αναζήτηση της λίστας με τους επιπλέον 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα περάσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και η «προεργασία» για τις 11.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που έχουν προγραμματιστεί για φέτος. Στα κεντρικά ζητήματα της επικείμενης διαπραγμάτευσης είναι η κατάργηση ή ενσωμάτωση στον κρατικό προϋπολογισμό των «φόρων υπέρ τρίτων», ορισμένοι από τους οποίους αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ήδη έχει ετοιμάσει λίστα με 70 υπό κατάργηση τέτοιους φόρους, την οποία και θα παρουσιάσει στα κλιμάκια της τρόικας. Στόχος της συγκυβέρνησης είναι να προχωρήσει στη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου, έτσι ώστε να μην εμφανιστούν άμεσα νέα μεγάλα ελλείμματα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το προσχέδιο με τις θέσεις της συγκυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014-2017 έχει ήδη συνταχτεί και αποσταλεί στην τρόικα και πρόκειται να συζητηθεί στα παζάρια που θα εξελιχθούν στην Αθήνα. Προβλέπονται πρόσθετες περικοπές κρατικών κονδυλίων για ασφαλιστικά ταμεία, Υγεία, Πρόνοια και κάθε είδους κρατικές δαπάνες.

Το λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή οι νέες κρατικές δανειακές ανάγκες, ανάλογα με το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων και τις εισπράξεις από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων υπολογίζεται μέχρι και τα 15 δισ. ευρώ για το 2014-2015. Υπό διαμόρφωση είναι ο τρόπος κάλυψής του σε συνδυασμό με τη διοχέτευση νέων δανείων, ενδεχόμενο στο οποίο αυτή τη φορά φαίνεται να συμμετέχουν μόνο τα κράτη της ΕΕ, χωρίς το ΔΝΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ