Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ανάκαμψη κερδών με προϋπολογισμούς φτώχειας για το λαό

Σε συνέντευξή του στο διαδίκτυο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των αρμοδίων για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής Γ. Σταθάκης υπερασπίζεται εκ νέου έναν «ισοσκελισμένο προϋπολογισμό» σαν «διαπραγματευτικό χαρτί για μία κυβέρνηση που θα θέλει να αλλάξει τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας», κρύβοντας πως ο στόχος αυτός (όπως και ο στόχος του «βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος» που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ) προϋποθέτει την καθήλωση ή και τον παραπέρα σφαγιασμό δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, μισθών και συντάξεων. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θα διατηρήσει ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό», δηλώνει και επιχειρεί να κοροϊδέψει το λαό ισχυριζόμενος ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί «με αναδιανομή των φορολογικών εσόδων σε βάρος των πιο ευκατάστατων στρωμάτων». Προσθέτει πως «θα διαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση προκειμένου να πετύχει ένα βιώσιμο χρέος», συνθήκη αναγκαία για να μπορεί ο κρατικός κορβανάς να ενισχύει καπιταλιστικές επενδύσεις.

Ο Γ. Σταθάκης δηλώνει άλλωστε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει «στο επίκεντρο την παραγωγική ανασυγκρότηση», στόχος που ταυτίζεται με την καπιταλιστική ανάπτυξη η οποία προϋποθέτει τσάκισμα μισθών, εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων. Γι' αυτό εξάλλου ο ίδιος δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με αυτά τα δικαιώματα, παρά μόνο ψελλίζει για «σταθεροποίηση μισθών» στα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα.

Επιβεβαιώνοντας το κοινό στρατηγικό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ με τις άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, πέραν της καπιταλιστικής ανάπτυξης ο Γ. Σταθάκης υπερασπίζεται την κυρίαρχη στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης να συμμετέχει στην ΕΕ, δηλώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται πάνω στη βασική θέση του κόμματος περί παραμονής της χώρας στο ευρώ».

Σε ό,τι αφορά στις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, ο Γ. Σταθάκης δηλώνει πως οι «όροι κεντροδεξιά και κεντροαριστερά είναι πολιτικά νεκροί».

Το βιολί του με την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να υπηρετήσει την επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού, αλλά και τις άλλες ξένες και εχθρικές προς τα λαϊκά συμφέροντα σκοπιμότητες για τις οποίες το Ευρωκοινοβούλιο ανέθεσε σε επιτροπή του τη σύνταξη έκθεσης για τα πεπραγμένα της τρόικας στις χώρες με μνημόνιο, ο Αλ. Τσίπρας με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ζητά να συγκληθούν σε ολομέλεια οι αρμόδιες επιτροπές της Ελληνικής Βουλής για να υποδεχτούν τους «ελεγκτές» της τρόικας που έρχονται στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στις 8 και 9 Γενάρη αναμένονται στην Αθήνα οι συνεισηγητές της έκθεσης για το ρόλο της τρόικας και μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Οτμαρ Κάρας και Λεμ Χοάνγκ Νγκοκ. Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει συνάντηση με το προεδρείο της Βουλής, καθώς και με τους προέδρους και αντιπροέδρους των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων, της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος την «εξαιρετική σοβαρότητα του υπό συζήτηση θέματος και για τη διευκόλυνση της επιβεβλημένης ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στους θεσμικά αρμόδιους εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ζητά η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί με τις προαναφερθείσες επιτροπές της Βουλής σε πλήρη σύνθεση.

Απαντώντας στην επιστολή του Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε το αίτημά του «εύλογο» και ανέφερε ότι «έχει ήδη συζητηθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα προσδιοριστεί από κοινού η διαδικασία της συνάντησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ