Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Απαίτησαν έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους ανέργους

Συγκέντρωση χτες και συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος απέρριψε προκλητικά τα αιτήματα των διαδηλωτών

Η πορεία ανηφορίζει από την Ομόνοια στη Σταδίου
Η πορεία ανηφορίζει από την Ομόνοια στη Σταδίου
Με αίτημα να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και να καταβληθεί σε όλους έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ μπροστά στις γιορτές, διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα συνδικάτα και συνδικαλιστές, άνεργοι και εργαζόμενοι. Με σημείο αφετηρίας την Ομόνοια, όπου είχε οριστεί η συνάντηση, οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν με συνθήματα και πανό προς το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου.

Οι διαδηλωτές, από το συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το παράρτημα Πειραιά, την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, τα ναυτεργατικά σωματεία του Πειραιά, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, τη Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, φώναξαν «σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά», «πάρτε μέτρα για την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «για την εργατιά φτώχεια και ανεργία και βγάζουνε πλεόνασμα για την πλουτοκρατία»! Στη συγκέντρωση συμμετείχε και αντιπροσωπεία από το Σωματείο Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Οταν η πορεία προσέγγισε το υπουργείο, συναντήθηκε με εργαζόμενους και συνδικαλιστές από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Η Επιτροπή Ανέργων Μισθωτών Τεχνικών, το ΣΕΤΗΠ και το Συνδικάτο Ενέργειας, συμμετείχαν με τα πανό τους. Οι μισθωτοί τεχνικοί διεκδικούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς και τεχνικούς των κλάδων τους, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς το Ταμείο τους, ουσιαστική στήριξη των ανέργων.

Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, ο οποίος γύρισε προκλητικά την πλάτη της κυβέρνησης στις διεκδικήσεις των ανέργων. Για το μόνο που δεσμεύτηκε, ήταν να επεκτείνει και το 2014 το δικαίωμα ανανέωσης των βιβλιαρίων Υγείας με 50 ένσημα. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους και ανέργους, παρέπεμψε στην Πρόνοια! Η αντιπροσωπεία των σωματείων έθεσε επιτακτικά και το ζήτημα της δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οπως κατήγγειλε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Στ. Λίτσας από το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο υπουργός επανέλαβε στη συνάντηση τον ισχυρισμό ότι το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» είναι υψηλό για τις επιχειρήσεις, εμμένοντας στην απόφαση της κυβέρνησης για παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ, κατά 3,9 μονάδες.

Η εξέλιξη είναι αναμενόμενη, αφού ήδη προχτές ο ΟΑΕΔ, με βάση τις κυβερνητικές οδηγίες, μείωσε περαιτέρω κατά 10% το κονδύλι για τους ανέργους, στον προϋπολογισμό του 2014, την ίδια ώρα που η ανεργία τραβάει την ανηφόρα. Για εμάς, σημείωσε ο συνδικαλιστής, δεν μένει άλλος δρόμος παρά αυτός του αγώνα. Δε σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τους ανέργους, με πλήθος εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα συνδικάτα τις επόμενες μέρες.

  • Αμεσα μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, απαίτησαν άνεργοι και εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Κοζάνη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινητοποιήσεις για τη δουλειά, το εισόδημα και την υγεία(2021-02-16 00:00:00.0)
Δεν θυσιάζουμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας για τα κέρδη των επιχειρήσεων(2021-02-02 00:00:00.0)
Παρακαταθήκη για το συντονισμό ανέργων - εργατών - σπουδαστών(2013-01-26 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις κόντρα στην ανεργία(2012-12-21 00:00:00.0)
«Μέτρα προστασίας για την ανεργία και όχι επιταγές στην εργοδοσία»(2011-05-10 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο η ανεργία και οι αιτίες της(2007-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ