Συνάντηση της κυβέρνησης με ηγέτες της αντιπολίτευσης για εξεύρεση λύσης συμβιβασμού
Από τη συνάντηση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης |
Ενδείξεις, για διάθεση συμβιβασμού ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν τμήματα του κεφαλαίου που αντιπαρατίθενται στην Ουκρανία, συμπαρασύροντας κάτω από τις σημαίες τους και λαϊκό κόσμο, έδειχναν οι χτεσινές εξελίξεις στη χώρα. Ενώ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες υπέρ της σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ και οι παρεμβάσεις των ΕΕ, ΗΠΑ και της Ρωσίας, οι τρεις ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν συνομιλίες με τον Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, παρουσία και θρησκευτικών ηγετών της χώρας. Ο Ουκρανός Πρόεδρος που αρχικά είχε δηλώσει ότι θα υπογράψει τη σύνδεση με την ΕΕ και στη συνέχεια υπαναχώρησε, με την κίνησή του αυτή προκάλεσε τις διαδηλώσεις των φιλοευρωενωσιακών δυνάμεων. Βέβαια, ο Γιανουκόβιτς παζαρεύει και με τις δύο πλευρές, και με την ΕΕ και με τη Ρωσία που θέλει να ενταχθεί η Ουκρανία στη δική της διακρατική καπιταλιστική ένωση, τη λεγόμενη Τελωνειακή Ενωση όπου συμμετέχουν επίσης το Καζαχστάν και η Λευκορωσία.
Η συνάντηση δεν κατέληξε μεν σε συγκεκριμένη συμφωνία, ωστόσο ο Πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αμνηστία όσων φυλακίστηκαν για τις συγκρούσεις με την αστυνομία τις προηγούμενες μέρες και ταυτόχρονα ότι θα διατάξει κυρώσεις για τρεις αστυνομικούς που είναι υπεύθυνοι για τη χρήση βίας κατά διαδηλωτών. Ταυτόχρονα, απέρριψε εκ νέου το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτηση της κυβέρνησης, θυμίζοντας ότι στις 3 Δεκέμβρη η πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή απορρίφθηκε. Ο Γιανουκόβιτς είπε, επίσης, ότι αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της συμφωνίας με την ΕΕ, ωστόσο σημείωσε ότι τώρα την απέρριψε, γιατί ήταν «ενάντια στα εθνικά συμφέροντα και κακά προετοιμασμένη». Βεβαίως και οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι κάτι που επίσης αφήνει ανοιχτό.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επανέλαβαν τα αιτήματά τους για απελευθέρωση των κρατουμένων, παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές. Σε παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ κάλεσε να ξεπεραστεί το «τεκτονικό ρήγμα» όπως είπε, γιατί «απειλεί τη σταθερότητα και την ίδια την ύπαρξη της Ουκρανίας ως κυρίαρχου κράτους».
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη χώρα είναι και το γεγονός ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία, ο Ρινάτ Αχμέτοφ, δήλωσε: «Τάσσομαι υπέρ των συνομιλιών, ώστε οι πολιτικοί, οι αρχές, η αντιπολίτευση... να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουν σε κάτι για το οποίο να μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι». Δηλαδή, κάλεσε να επικρατήσει το κοινό συμφέρον του κεφαλαίου. Βέβαια, όποιο και να είναι το μείγμα διαχείρισης που θα επιλεγεί με λιγότερη ή περισσότερη σύνδεση με την ΕΕ ή με τη Ρωσία ή συνδυασμό τους, ο πλούτος της χώρας, η γεωστρατηγική της θέση θα εξακολουθήσει να είναι πεδίο ανταγωνισμού.