Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΛΑΝΤ
Προωθώντας συμφωνίες για τα μονοπώλια

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Επίσκεψη στη Βραζιλία πραγματοποιεί από χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με κύριο σκοπό του ταξιδιού την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών για λογαριασμό μονοπωλιακών ομίλων. Στην υποδοχή που του έγινε από τη Βραζιλιάνα ομόλογό του Ντίλμα Ρουσέφ, το πρώτο σημείο προσέγγισης των δύο ήταν η κοινή στάση για το ζήτημα που προέκυψε με το εκτεταμένο δίκτυο παρακολούθησης από την Εθνική Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ που περιέλαβε και ...συμμάχους, το γραφείο της Ρουσέφ όπως και τις τηλεποικινωνίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ. Ταυτόχρονα, έκαναν και αναφορά σε διεθνή ζητήματα όπως τη συμφωνία του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα, την κατάσταση στη Συρία, αλλά δεν έγινε καμία αναφορά στις γαλλικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ειδικά για τη συμφωνία του Ιράν, ο Ολάντ τη χαρακτήρισε ως ένα πρώτο βήμα, ενώ η Ρουσέφ επέλεξε να σταθεί στο δικαίωμα του Ιράν στην ειρηνική πυρηνική Ενέργεια.

Σε ό,τι αφορά το «κύριο μενού» των συνομιλιών των δύο προέδρων αυτό περιελάμβανε την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους και από τις δύο χώρες σε διάφορους τομείς, μια διαδικασία που εντάσσεται στη λεγόμενη «στρατηγική συνεργασία» που εγκαινίασε το 2006, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρόεδρος της χώρας Ιγνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα. Η Γαλλία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη ξένη επενδυτική δύναμη στη Βραζιλία, όπου στη χώρα των 200 εκατομμυρίων κατοίκων δραστηριοποιούνται 500 έως 600 γαλλικές εταιρείες. Υπογράφτηκαν συμφωνίες ανάμεσα στο γαλλικό ενεργειακό κολοσσό στην πυρηνική ενέργεια AREVA με την Εlectrobras για δημιουργία πυρηνικού αντιδραστήρα στην κεντρική Αγκρα. Η Total θα εκμεταλλευτεί τον τεράστιο υπεράκτιο τομέα πετρελαίου Λίμπρα. Επίσης, υπογράφτηκε συμφωνία ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ στις τηλεπικοινωνίες για τη δημιουργία συστήματος δορυφόρων για την τεχνολογική και στρατιωτική συνεργασία. Επίσης, υπογράφτηκαν συνεργασίες στην εκπαίδευση με προσφορά υποτροφιών σε Βραζιλιάνους φοιτητές σε γαλλικά πανεπιστήμια, συμφωνίες για τη δημιουργία και στη Βραζιλία του σουπερυπολογιστή 41 εκατομμυρίων δολαρίων, συνεργασία στη φαρμακοβιομηχανία και την παραγωγή εμβολίων, την αμυντική βιομηχανία.

Στην συνέχεια, ο Γάλλος Πρόεδρος θα είχε συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα και στη συνέχεια θα μετέβαινε στο Σάο Πάολο, ενώ επόμενος προορισμός στη Λατινική Αμερική είναι η Γαλλική Γουιάνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ