Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΑΡ
Πλειοδοσία μέτρων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων

Στο φόντο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και των διεργασιών ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς» διεξάγεται το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

Eurokinissi

Στο φόντο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και των διεργασιών ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς» διεξάγεται το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ
Αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης που θα επιτρέψουν τη σύνδεση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με την αναπτυξιακή διαδικασία - που σε αδρές γραμμές σημαίνει αιματηρή λιτότητα για το λαό και ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων - ζήτησε για πολλοστή φορά χτες ο Φ. Κουβέλης μιλώντας στην έναρξη των εργασιών του 2ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, που θα διαρκέσει ως την Κυριακή, οπότε και θα εκλεγούν τα νέα όργανα.

Το συνέδριο διεξάγεται σε κλίμα αντιπαράθεσης καθώς στο φόντο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και των διεργασιών ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς», ισχυρή μερίδα του κόμματος, μειοψηφική ωστόσο, ζητά αλλαγή γραμμής σε ό,τι αφορά στις συμμαχίες και σύγκλιση με την «πρωτοβουλία των 58».

Ο Φ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ξανά χτες πως δεν θα γίνουν δεκτές οι προτροπές σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ και πως παρότι η ΔΗΜΑΡ προωθεί το διάλογο και τις συνεργασίες αυτό δεν σημαίνει «αφαίρεση του δικαιώματός μας να υπερασπιζόμαστε το κόμμα μας και να θέτουμε συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο για τις συμμαχίες». Επανέλαβε πως στόχος παραμένει «η συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων», που θα έχει τη «δυνατότητα παρέμβασης στην πορεία των πολιτικών πραγμάτων» και θα συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα.

Προανήγγειλε κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές με δυνάμεις με τις οποίες ήδη συνεργάζεται η ΔΗΜΑΡ, το σχήμα του Α. Λοβέρδου και μεμονωμένα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, εισηγήθηκε τη σύνδεση της ΔΗΜΑΡ με την ομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» εάν εκλέξει ευρωβουλευτές. Πρότεινε ακόμα το συνέδριο να εξουσιοδοτήσει την Κεντρική Επιτροπή να διερευνήσει τις δυνατότητες και τους όρους ένταξης του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), με την προϋπόθεση ότι η ΔΗΜΑΡ θα διατηρήσει το δικαίωμα της αυτόνομης καθόδου στις ευρωεκλογές. Κι αυτό καθώς το ΕΣΚ θέτει επιτακτικά ζήτημα συνεργασίας των κομμάτων - μελών του που προέρχονται απ' την ίδια χώρα.

«Σύμφωνο» καπιταλιστικής ανάπτυξης

Στο αμιγώς πολιτικό κομμάτι της ομιλίας του ο Φ. Κουβέλης, στο όνομα της ανασυγκρότησης της χώρας, δηλαδή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, εισηγήθηκε γενναιόδωρες ενισχύσεις στους καπιταλιστές. Κι ενώ επιχείρησε να ασκήσει κριτική στην ασκούμενη πολιτική, ξεκόβοντάς την όμως απ' τη στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου και αποδίδοντάς την σε «λανθασμένες παραδοχές και εσφαλμένο σχεδιασμό», απέδειξε ότι η κριτική δεν αφορά στις επιπτώσεις που αυτή η πολιτική έχει στο λαό αλλά στο γεγονός ότι δεν συμβάλλει στην τόνωση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ετσι, μίλησε για μια «νέα συμφωνία με τους εταίρους, ένα σύμφωνο ανάπτυξης με έμφαση στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή». Υπερασπίστηκε στο πλαίσιο αυτό την «ουσιαστική μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους» ώστε να διευκολυνθεί η εκπόνηση ενός «ισχυρού προγράμματος αναπτυξιακών παρεμβάσεων ικανού να ανατάξει την οικονομία». Υπερασπίστηκε μεταρρυθμίσεις - από χέρι αντιλαϊκές στον καπιταλισμό - που θα διαμορφώσουν «ένα κράτος αποτελεσματικό και επιτελικό που δεν είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητά του».

Εισηγήθηκε ενίσχυση του «ιδιωτικού τομέα με στόχο την ανασυγκρότηση, τη δημιουργία νέου πλούτου, νέων θέσεων εργασίας», που αν δημιουργηθούν θα είναι λίγες, κακοπληρωμένες και δίχως δικαιώματα, όπως φρόντισαν οι σαρωτικές ανατροπές που επιβλήθηκαν και με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Εξήγησε ότι ως ενισχύσεις εννοεί «υπέρβαση της πιστωτικής ασφυξίας, ευνοϊκότερο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, με άρση αδικαιολόγητων εμποδίων, με αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Σημαίνει ένα νέο σταθερό φορολογικό πλαίσιο, που θα λειτουργεί ενισχυτικά για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», κι ακόμα βοήθεια ώστε να ξεπεραστούν «προβλήματα εσωστρέφειας, τεχνολογικής υστέρησης και έλλειψης χρηματοδότησης».

Ολα αυτά όχι απλώς εντός της ΕΕ, αλλά εντός μιας ακόμα πιο ισχυρής ΕΕ, με την ταυτόχρονη «προώθηση με ταχύτατα βήματα της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης στην κατεύθυνση της ομοσπονδοποίησης», που παρουσίασε σαν τη «μόνη στρατηγική με προοπτική για την Ευρώπη».

Πριν την έναρξη του συνεδρίου ο γραμματέας της ΚΠΕ της ΔΗΜΑΡ, Σπ. Λυκούδης, που έχει εκφράσει ενστάσεις και τη διαφωνία του για τις επιλογές Κουβέλη, δήλωνε πως «οι διαφωνίες αφορούν στον τρόπο με τον οποίο θα οδηγηθούμε στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και όχι στο αν πρέπει να οδηγηθούμε προς τα εκεί. Προσωπικά, θα υποστηρίξω αυτή την κατεύθυνση και βεβαίως θα υποστηρίξω ότι το κόμμα μας θα πρέπει να μπει στο διάλογο - από όποιον τον καλεί να διαλεχθεί μαζί του - και νομίζω ότι δεν πρέπει να είμαστε ούτε φοβισμένοι, ούτε μεμψίμοιροι, απέναντι σε ζητήματα διαλόγου». Στα παραπάνω συμπλήρωσε πως διάσπαση απειλεί τη ΔΗΜΑΡ αν δεν διευκρινίσει απολύτως το πολιτικό της στίγμα και τον πολιτικό της προσανατολισμό.

  • Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο Α. Λοβέρδος, στο πλαίσιο της οποίας επιτέθηκε στην «πρωτοβουλία των 58», αν και δίχως να την κατονομάσει, λέγοντας: «Οσοι με εκβιασμούς, με αντιπροσώπους, με ψευδοαντιπροσώπους, με φορείς του "τίποτε", με εκφραστές του "κανενός", προσπαθούν να μας πουν ότι γίναμε περισσότεροι, τους διαφεύγει ότι λείπει ο κόσμος από αυτό. Ο κόσμος θέλει κάτι ειλικρινές που να τον αφορά και που να μην αφορά πώς θα διασώσουμε κάποιους και πόσους ψήφους θα πάρουμε. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η ενότητα αφορά τα συμφέροντά του». Ο Α. Λοβέρδος πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε «αυτοπροσδιορισμό» και δεν απέκλεισε, αν γίνει αυτό, να «χωρέσει» στη συζήτηση με τη ΔΗΜΑΡ και τον ίδιο για το μέλλον της «κεντροαριστεράς».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ