Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ
Επιβεβαιώνεται η σημασία του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Από την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο ΚΕΝΑΠ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Από την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο ΚΕΝΑΠ
Την υψηλότερη μορφή ΝΑΤΟικής πιστοποίησης έλαβε το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής - ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Center - NMIOTC), το οποίο εδρεύει στη Σούδα. Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για τη χορήγηση στο ΚΕΝΑΠ της ΝΑΤΟικής «Χωρίς Περιορισμούς Διαπίστευσης Ποιότητας των Παρεχόμενων Προϊόντων Εκπαίδευσης» (με ισχύ 6 ετών) έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο ΚΕΝΑΠ το περασμένο Σαββατοκύριακο ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκο.

Η χορήγηση της πιστοποίησης έγινε από την Ανώτατη Διοίκηση Μετεξέλιξης του ΝΑΤΟ (Allied Command Transformation - ACT), στην οποία υπάγεται απευθείας το ΚΕΝΑΠ και η οποία έχει ως στρατηγικό στόχο την «καθοδήγηση του στρατιωτικού μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ», την προσαρμογή δηλαδή της λυκοσυμμαχίας στις σύγχρονες ιμπεριαλιστικές ανάγκες. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και όλη η διαδικασία πιστοποίησης των ΝΑΤΟικών Κέντρων, «με σκοπό την εναρμόνιση στις νέες επερχόμενες διαδικασίες», όπως σημειώνει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η διαδικασία πιστοποίησης του ΚΕΝΑΠ ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2012 και διήρκεσε ένα χρόνο.

Ενδεικτικό της βαρύτητας και της προτεραιότητας που έχει για την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία το συγκεκριμένο Κέντρο - πέρα από την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ - είναι το γεγονός ότι το ΚΕΝΑΠ έγινε το πρώτο Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΝΑΤΟ που λαμβάνει την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης. Θυμίζουμε ότι το ΚΕΝΑΠ λειτουργεί στη Σούδα από το 2005. Το ελληνικό κράτος έδωσε 15 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του, ενώ σε ετήσια βάση δαπανά περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τη συντήρησή του. Αποστολή του Κέντρου είναι η εκπαίδευση στελεχών για τον έλεγχο των θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες, αλλά και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των άλλων «ασύμμετρων απειλών». Ως ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης ενισχύει παραπέρα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της βάσης της Σούδας, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με την πιστοποίηση που έλαβε το ΚΕΝΑΠ σημειώνεται ότι μπορεί πλέον να αναπροσαρμόζει την παρεχόμενη εκπαίδευση ανάλογα με τις εκάστοτε επιχειρησιακές απαιτήσεις, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και των διάφορων «παραρτημάτων» του, όπως ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», ο «Μεσογειακός Διάλογος», η «Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης» κ.ά.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη σχέση της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η αναβάθμιση του ΚΕΝΑΠ μπορεί να προσελκύσει και άλλους Οργανισμούς, όπως η ΕΕ και ο ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ