Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κυβερνητικοί κομπασμοί για την ανασφάλιστη εργασία

«Πάτημα» στην κυβέρνηση να εμφανιστεί σαν πολέμιος της ανασφάλιστης εργασίας και ταυτόχρονα σαν «σωτήρας» των ασφαλιστικών ταμείων, έδωσε την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Σε συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης πρότεινε η επιβολή των προστίμων για ανασφάλιστη εργασία να γίνεται αναλογικά, με βάση το μέγεθος κάθε επιχείρησης και τον αριθμό των μη ασφαλισμένων εργαζόμενων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμο 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο και 9.450 για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο που είναι κάτω από 25 ετών. Πρόκειται για πυροτέχνημα της κυβέρνησης, που καμώνεται ότι μ' αυτόν τον τρόπο κυνηγάει την εισφοροδιαφυγή για να σώσει τα Ταμεία, όταν με τους νόμους της έχει μετατρέψει σε κάτεργα τους τόπους δουλειάς και έχει βουλιάξει τα ασφαλιστικά ταμεία, για να εξυπηρετήσει την εργοδοσία.

Αρπάζοντας την ευκαιρία, ο υπουργός Εργασίας Δ. Βρούτσης δήλωσε στην Επιτροπή ότι «δεν κατανοώ τον ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για μείωση του προστίμου για ανασφάλιστη εργασία» και ότι «εκπλήσσομαι πώς ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν το χαιρετίζουν όλες οι πολιτικές πτέρυγες της Βουλής. Χτυπά στην καρδιά την εισφοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία».

Στο θέμα δόθηκε συνέχεια και χτες, όταν ο υπουργός Εργασίας επανήλθε στην επιτροπή της Βουλής για να πει ότι «για την κυβέρνηση η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία είναι οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα». «Να ισχύει η αναλογικότητα (στα πρόστιμα). Αυτή την αρχή της αναλογικότητας το υπουργείο Εργασίας την εφαρμόζει σε όλα τα πρόστιμα της εργατικής νομοθεσίας», επέμεινε ο Δ. Στρατούλης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «το βάλαμε το θέμα για προβληματισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ