Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αμερικανο-ισραηλινές τριβές

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Εντείνονται, παρά τους ελιγμούς εντυπώσεων, οι τριβές μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ για τον τρόπο αντιμετώπισης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Ο υπουργός Οικισμού του Ισραήλ, και επικεφαλής του εποικιστικού κόμματος «Εβραϊκό Σπίτι», Ναφτάλι Μπένετ, βρίσκεται ήδη από την Πέμπτη στις ΗΠΑ και έχει σειρά επαφών με μέλη του Κογκρέσου που έχουν σχέσεις με το ισραηλινό λόμπι, προκειμένου να πιέσει για την άμεση υιοθέτηση νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν παρά τις περί του αντιθέτου παροτρύνσεις της κυβέρνησης Ομπάμα. Ο Μπένετ, μάλιστα, χτες, δήλωσε ότι η πολιτική που ακολουθεί ο Λευκός Οίκος στο θέμα «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ».

Χαμηλότερων τόνων αλλά ανάλογης «κατεύθυνσης» ήταν και οι χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της τελευταίας έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η έκθεση σημείωνε ότι το τελευταίο τρίμηνο δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστες επεκτάσεις στο πρόγραμμα, σημείωνε ότι η ποσότητα του ουρανίου που έχει εμπλουτιστεί σε ποσοστό 20% (και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικού όπλου) παραμένει σημαντικά μικρότερο από τα 250 κιλά που χρειάζονται για μια πυρηνική βόμβα, ενώ κατέγραφε μηδαμινή αύξηση (της τάξης του 5%) του απλού εμπλουτισμένου ουρανίου, με διαπιστωμένη τη χρήση μέρους αυτού ως πυρηνικού καυσίμου. Ο Νετανιάχου επέμεινε ότι αυτό συμβαίνει επειδή το Ιράν έχει ήδη τη δυνατότητα να φτιάξει πυρηνικό όπλο, διαψεύδοντας έτσι τις εκτιμήσεις της ΔΕΑΕ.

Στην «κόντρα» παρενέβη, χτες, και ο Ισραηλινός Πρόεδρος παροτρύνοντας να χαμηλώσουν οι τόνοι και θυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του Ισραήλ. «Ας μην υποτιμούμε τη σημασία αυτής της συμμαχίας», σημείωσε σε δήλωσή του ο Πέρες, τονίζοντας ότι «και οι Αμερικανοί ξέρουν μερικά πράγματα, όχι μόνο εμείς» και υπογραμμίζοντας ότι «ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει αντιδράσει θετικά σε όλα τα αιτήματα που έχει θέσει το Ισραήλ».

Πάντως, εντός Ισραήλ το κλίμα δε διαφαίνεται «καλό». Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Ισραελ Χαγιόμ», που αναπαράγεται και στον αραβικό Τύπο, το 65,5% των Ισραηλινών τάσσεται ενάντια στη στήριξη μιας συμφωνίας με το Ιράν, το 68,8% θεωρεί ότι το Ισραήλ μπορεί να επιτεθεί στρατιωτικά μονομερώς και το 52,4% εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνει επίθεση αν υπάρξει μια «κακή συμφωνία». Αν και η αξιοπιστία της έρευνας αμφισβητείται έντονα, είναι βέβαιο ότι καλλιεργεί μια ατμόσφαιρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ