Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Προετοιμασίες για «ταχεία αντίδραση»

Ασκηση πολεμικής προετοιμασίας διεξάγει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης NDC-GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού), το οποίο είναι ενταγμένο στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF). Η συγκεκριμένη άσκηση, με την επωνυμία «Gordian Knot 2013» (Γόρδιος Δεσμός), διεξάγεται αυτές τις μέρες, στο Στρατόπεδο «Προκοπίδη», στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης. Στην άσκηση συμμετέχει το προσωπικό του Στρατηγείου και στρατιωτικό προσωπικό από κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, «η άσκηση έχει σκοπό τη διατήρηση και βελτίωση της δυνατότητας του NDC-GR να σχεδιάσει και να διεξαγάγει επιχειρήσεις ως Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF)». Επί της ουσίας οι δυνάμεις του Στρατηγείου αυξάνουν την ετοιμότητά τους για ενδεχόμενη συμμετοχή σε στρατιωτική επέμβαση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου είναι και ο κύριος χώρος «δράσης» τους.

Χτες, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντ. Πιρς, επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην Κρήτη, όπου, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, «ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δυνατότητες του Κέντρου Εκπαιδεύσεως», παρουσία και του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Ευάγ. Αποστολάκη.

Ενα ακόμα δείγμα της πολεμικής προετοιμασίας των ιμπεριαλιστών είναι πως από 12 έως 14 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 96η Σύνοδος της Επιτροπής Ηλεκτρονικού Πολέμου του NATO «Electronic Warfare Advisory Committee (NEWAC)» με συμμετοχή εκπροσώπων των κρατών-μελών της λυκοσυμμαχίας καθώς και εκπροσώπων του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Νάπολης, της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (USEUCOM) κ.ά.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ (NEWAC) είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της ανάπτυξης, από πλευράς ΝΑΤΟ, πολιτικής, δόγματος και αρχών διοίκησης και ελέγχου σε θέματα ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και για την παρακολούθηση της υποστήριξης σε θέματα ηλεκτρονικού πολέμου των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, την Τετάρτη 13 Νοέμβρη, ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (European Union Military Committee-EUMC), στην οποία συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μ. Κωσταράκος. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν: Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής και στο Μάλι. Στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Στη Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας, μετά και την απόφαση της ΕΕ να ενισχύσει με πολεμικά πλοία τις δυνάμεις της «Frontex» στη Μεσόγειο. Στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας - Αμυνας καθώς και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Αμυντικής Βιομηχανίας των κρατών - μελών, θέματα που θα απασχολήσουν και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ