Τρίτη 12 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Εφυγε» ο κομμουνιστής διανοούμενος Ραούλ Βιβό

Ο Ραούλ Βαλντές Βιβό
Ο Ραούλ Βαλντές Βιβό
Σε ηλικία 84 χρονών έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο ο Ραούλ Βαλντές Βιβό, κομμουνιστής, επαναστάτης διανοούμενος, μέλος για πολλά χρόνια της ΚΕ του ΚΚ Κούβας.

Ο Βιβό εντάχθηκε στο επαναστατικό κίνημα της χώρας του το 1946 μέσα από τις τάξεις της Σοσιαλιστικής Νεολαίας, όπου δούλεψε με αφοσίωση σε διάφορους τομείς, από την Οργάνωση Βάσης, την Περιφερειακή Οργάνωση, την Οργάνωση των φοιτητών. Διεύθυνε το περιοδικό «Μέγια» στην περίοδο της δικτατορίας του Φλουχένσιο Μπατίστα και αρκετές φορές συνελήφθη. Σπούδασε στην Κομματική Σχολή της ΕΣΣΔ, από το 1957-'59 και μετά την επανάσταση ανέλαβε υποδιευθυντής της εφημερίδας «Σήμερα». Ηταν ανταποκριτής στον πόλεμο του Βιετνάμ, αργότερα πρέσβης της Κούβας στη χώρα.

Από τους ιδρυτές του ΚΚ Κούβας και μέλος της ΚΕ από το 1965 έως το 1991 (επανεκλέχθηκε και το 1997). Πέρασε από πολλές στελεχικές θέσεις, όπως της Γραμματείας της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, διευθυντής της Κομματικής Σχολής. Πανεπιστημιακός καθηγητής, με μεγάλο συγγραφικό έργο.

Συλλυπητήριο από το ΚΚΕ

Σε συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς την ΚΕ του ΚΚ Κούβας, σημειώνεται:

«Αγαπητοί σύντροφοι, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την απώλεια του συντρόφου Ραούλ Βαλντές Βιβό, ιστορικού στελέχους της επανάστασης και του ΚΚ Κούβας, που πέθανε στις 9 Νοέμβρη 2013 σε ηλικία 84 χρονών.

Ο Ραούλ Βαλντές Βιβό υπηρέτησε με συνέπεια την εργατική τάξη, την επανάσταση και το σοσιαλισμό από πολλές υπεύθυνες θέσεις στο ΚΚ Κούβας. Διετέλεσε επί χρόνια μέλος της ΚΕ και της Γραμματείας της, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, διευθυντής της ανώτατης Κομματικής Σχολής.

Αφιέρωσε όλη του τη ζωή, σχεδόν 70 χρόνια οργανωμένης δράσης, στην υπόθεση της επανάστασης, στην υπεράσπιση και διάδοση της ιδεολογίας της εργατικής τάξης, του Μαρξισμού - Λενινισμού αφήνοντας παρακαταθήκη και παράδειγμα μια πλούσια διεθνιστική δράση και αξιόλογο συγγραφικό έργο.

Σας παρακαλούμε μεταφέρετε τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στους οικείους του και τους κομμουνιστές της Κούβας

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Γιώργος Μαρίνος,

Μέλος του ΠΓ, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ