Τρίτη 12 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις

Την ιδιωτικοποίηση κρατικών υπηρεσιών προπαγάνδισε από Βουλής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για «χάραξη νέων ορίων μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τι πρέπει να κάνει το κράτος και τι ο ιδιωτικός τομέας, με τι κριτήρια μεταφέρονται οι υπηρεσίες από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα».

Τοποθέτηση καθόλου άσχετη με όσα ακούγονται τελευταία π.χ. για κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι να ενταχθούν σε καθεστώς «διαθεσιμότητας», να αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή για τις χιλιάδες απολύσεις, στις οποίες έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα.

Ετσι κι αλλιώς, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις αποψιλώνουν τις υπηρεσίες αυτές από το αναγκαίο προσωπικό, τις απαξιώνουν παραπέρα, ώστε σαν ώριμο φρούτο η χρυσοφόρα αποκομιδή να πέσει στα χέρια εργολάβων. Π.χ. η κυβέρνηση επισπεύδει ως τα τέλη του έτους τις δίκες για την απόλυση και των τελευταίων συμβασιούχων που μετά τη λήξη των συμβάσεων παρέτειναν την παραμονή στην εργασία τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων.

Μόνον από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, φεύγουν έτσι άλλοι 650 εργαζόμενοι, οπότε (όπως καταγγέλλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Αθήνα) ανοίγει διάπλατα ο δρόμος, ώστε η αποκομιδή λόγω έλλειψης προσωπικού να ανατεθεί σε εργολάβους. Δεκάδες δήμοι έχουν ήδη αναθέσει τη διαχείριση πρασίνου και καθαριότητας σε ιδιώτες, χωρίς η ηγεσία της ΚΕΔΕ να έχει στην πράξη αντιταχθεί.

Τέτοια εξέλιξη υπάρχει και για το Δήμο Θεσσαλονίκης: 16/10 εκδικάστηκε υπόθεση 600 συμβασιούχων του (460 στην καθαριότητα, οι υπόλοιποι διοικητικών καθηκόντων). Κατά πληροφορίες, η απόφαση που εκδόθηκε (αλλά δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί) προβλέπει ότι ναι μεν οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να παραμείνουν στην εργασία τους, αλλά αφού τελεσιδικήσει η υπόθεση. Οπερ σημαίνει οι εργαζόμενοι θα απομακρυνθούν από την εργασία αμέσως μόλις καθαρογραφεί η απόφαση (μπορεί και εντός εβδομάδος) και θα αναμένουν απόφαση του Εφετείου, σε ένα με δύο χρόνια, μήπως και επαναπροσληφθούν.

Την ίδια ώρα, απολύσεις προσωπικού έρχονται και με κατάργηση ΑΕ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ ΟΤΑ α' και β' Βαθμού. Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος (ερωτηθείς σχετικά με τη μνημονιακή υποχρέωση περίπου χιλίων απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους): «Δεν θα πειραχθεί ο βασικός κορμός των ΟΤΑ. Προτεραιότητά μας η ενδοδημοτική - ενδοπεριφερειακή "κινητικότητα", μέσα από την αξιολόγηση δομών των ΟΤΑ. Ομως, με την αξιολόγηση των δομών αυτών, θα ελεγχθεί προσεκτικά η λειτουργία των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου καθώς και των Ανωνύμων Εταιρειών ΟΤΑ, από τον οποίο έλεγχο δεν αποκλείεται η κατάργηση κάποιων από των προαναφερόμενων φορέων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σ' αυτούς να απολυθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ