Σάββατο 2 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αύριο οι κρίσιμες δημοτικές εκλογές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Στις κάλπες δοκιμάζεται αύριο η αντοχή της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας σχετικά με την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων και τη διάλυση των λεγόμενων «παράλληλων» σερβικών διοικητικών δομών στο προτεκτοράτο, με απώτερο στόχο αμφοτέρων την ένταξη στην ΕΕ.

Ηδη στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ευρωενωσιακοί εκλογικοί παρατηρητές προκειμένου να επιτηρήσουν τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, οι οποίες διεξάγονται για πρώτη φορά μετά τη βρώμικη, ιμπεριαλιστική ΝΑΤΟική επέμβαση του 1999, σε όλη την επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου.

Οπως ανακοινώθηκε, επικεφαλής της 99μελούς αποστολής παρατηρητών της ΕΕ είναι ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και η βασική ομάδα της έχει έδρα την Πρίστινα. Συνολικά δέκα ομάδες παρατηρητών έχουν αναπτυχθεί σε όλο το Κοσσυφοπέδιο, εδώ κι ένα μήνα, και επιτηρούν την προεκλογική εκστρατεία και την εκλογική διαδικασία ως τη λήξη του δεύτερου γύρου των εκλογών...

Η αποστολή της ΕΕ, μετά την ψηφοφορία, θα δημοσιοποιήσει προκαταρκτική έκθεση με ανάλυση του νομικού πλαισίου και της κάλυψης των εκλογών από τα ΜΜΕ, η οποία θα δημοσιευτεί στις 5 τρέχοντος μηνός και θα παρουσιαστεί επισήμως στις αρχές του 2014.

Ενόψει των αυριανών εκλογών, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον, κάλεσε τις αρχές της Σερβίας και των Κοσσοβάρων Αλβανών να επιλύσουν «όλες τις διαφωνίες» σε σχέση με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, προσθέτοντας με νόημα ότι η ΕΕ «προσεκτικά θα παρακολουθεί την πορεία τους». Η ίδια δεν παρέλειψε να εξάρει τους πρωθυπουργούς της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, και των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι, για το... «θάρρος και το όραμα που επέδειξαν με την υπογραφή και την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών».

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια να «γλυκάνουν» το χάπι της οριστικής απώλειας του Κοσσυφοπεδίου για τους Σέρβους και της οριστικής αποκοπής των Σέρβων του προτεκτοράτου από το μητροπολιτικό Βελιγράδι, ανακοίνωσαν χτες την παροχή προενταξιακής βοήθειας με αρχικό ποσό 15.000.000 ευρώ για «έργα υποδομής και ανάπτυξης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ