Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στο απροχώρητο η κατάσταση στα ΕΠΑΛ

Συντονισμός και κινητοποιήσεις την ερχόμενη βδομάδα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας
Σε πολύμορφες κατά τόπους κινητοποιήσεις στις 29 και 30 Οκτώβρη και σε συγκέντρωση στις 31 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας, καλούν μαθητές από 15 ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ του Λεκανοπεδίου. Απαιτούν: Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα, να ξανανοίξουν αυτές που έκλεισαν, να πάνε τώρα καθηγητές στα σχολεία, να επαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν και να μην απολυθεί κανείς. Κατάργηση του έτους μαθητείας ως τζάμπα εργασία για τα αφεντικά, να γίνεται πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση. Να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς δωρεάν από το κράτος, να δοθεί πάσο απεριορίστων διαδρομών σε όλους τους μαθητές και να εξασφαλιστούν δωρεάν λεωφορεία όπου χρειάζεται.

Χτες το μεσημέρι, μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, το οποίο συμμετέχει στην πρωτοβουλία, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας καθώς ενάμιση μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν γίνεται μάθημα. Στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης να καταργηθούν ειδικότητες και να μπουν σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί τους, 23 καθηγητές έφυγαν από το σχολείο. Παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας ότι οι τελειόφοιτοι των καταργούμενων ειδικοτήτων θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, οι 50 μαθητές της Γ' τάξης από τις καταργούμενες ειδικότητες Υγείας - Πρόνοιας δεν διδάσκονται τα μαθήματα ειδικότητας και κάνουν μόλις δύο ώρες μάθημα τη μέρα σε γενικά μαθήματα. Να σημειωθεί ότι το σχολείο έχει 300 μαθητές και εξυπηρετεί και άλλες περιοχές πέρα από τη Ν. Ιωνία.

Ούτε καθηγητές ούτε μεταφορά στη Λιβαδειά

Τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων κατήγγειλαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι μαθητές του ΕΠΑΛ Λιβαδειάς. Με ένα μεγάλο Τμήμα Νοσηλευτικής στη Γ' Λυκείου χωρίς καθηγητές ειδικοτήτων, οι μαθητές καταγγέλλουν ότι ούτε απολυτήριο θα μπορούν να πάρουν στο τέλος της χρονιάς, ούτε πτυχίο ειδικότητας, ούτε θα μπορέσουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, αφού, όπως λένε χαρακτηριστικά, από την αρχή της χρονιάς περισσότερες είναι οι κενές τους ώρες παρά αυτές που κάνουν μάθημα. Αντίστοιχες ελλείψεις σε καθηγητές ειδικοτήτων έχει και ο τομέας Γεωπονίας του ΕΠΑΛ.

Και σαν να μην τους έφταναν αυτά, οι μαθητές, πολλοί από τους οποίους πάνε στο ΕΠΑΛ Λιβαδειάς από γειτονικά χωριά, αντιμετωπίζουν και προβλήματα στη μεταφορά τους από και προς το σχολείο καθώς δεν έχουν πάσο για δωρεάν μεταφορά. Καταγγέλλουν ότι οι υπεύθυνοι των ΚΤΕΛ κατέβασαν κάποιους μαθητές από τα λεωφορεία την προηγούμενη βδομάδα και τα απείλησαν ότι αν δεν έχουν λεφτά να πληρώνουν εισιτήριο δεν θα τα δέχονται στα λεωφορεία! Τέλος, οι καθηγητές του ΕΠΑΛ καταγγέλλουν ότι η διοικητική συγχώνευση με την απογευματινή ΕΠΑΣ έχει προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια στους εκπαιδευτικούς για την κατανομή των ωρών διδασκαλίας, με αποτέλεσμα και να αλλάζει συνεχώς το πρόγραμμα σε βάρος των μαθητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ