Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ
Νέες μειώσεις από τον προϋπολογισμό για την Τοπική Διοίκηση

Σε έκτακτο συνέδριο, στα μέσα Νοέμβρη, που θα έχει ως αντικείμενο τα οικονομικά των Δήμων, παρέπεμψε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) το θέμα του προϋπολογισμού για το 2014. Και αυτό καθώς, όπως και ο ίδιος ο εισηγητής αποκάλυψε, υπάρχουν κενά στα ποσά, ενώ έρχονται νέες μειώσεις στους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους Δήμους.

Οπως καταγράφεται στην εισήγηση, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι για το 2014 μειώνονται κατά 50 εκατομμύρια ευρώ και η Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) κατά 110 εκατομμύρια ευρώ, σύνολο 160 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνολικές μηνιαίες αποδόσεις προς του δήμους θα ανέλθουν σε 227 εκατομμύρια ευρώ κι αυτό σημαίνει μείωση κατά 5,5% σε σχέση με τις σημερινές αποδόσεις.

Η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Πειραιά, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», παίρνοντας το λόγο είπε πως «είναι φανερό ότι θα επανέλθουμε ξανά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό καθώς για πρώτη φορά δεν μπορούμε ούτε τον προϋπολογισμό να φτιάξουμε, δεδομένου ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα ποσά. Νομίζω ότι ο εισηγητής ήταν πολύ αποκαλυπτικός. Θα συμφωνήσετε ότι απ' όποια οπτική γωνία δει καθένας τα πράγματα ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι άθλια η οικονομική κατάσταση των δήμων».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην «πολιτική υποκρισία από πλευράς της κυβέρνησης» σχετικά με την εμφάνιση πλεονάσματος στον προϋπολογισμό. «Αυτό το γενικό πλεόνασμα που λέει το κράτος, ένα μέρος του είναι εδώ. Κάνει μάλιστα την αλχημεία με τα χρήματα που χρωστάει στους Δήμους τόσα χρόνια που δεν μπορούσαν να τα πληρώσουν και φεσώνονταν για να πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία κτλ, έρχεται τώρα και τους δίνει μια ρευστότητα με επιμήκυνση του χρόνου με δάνειο και λέει να τα τα έσοδα και τα βάζει στο αριθμητικό πλεόνασμα. Αυτή είναι η κατάσταση. Δείχνει ότι είναι δρομολογημένες οι εξελίξεις, είναι συνειδητή πολιτική της κυβέρνησης».

Η Ελ. Παντελάκη είπε πως πρέπει να υπάρχει «έκτακτη οικονομική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων. Είναι μία αμυντική πρόταση, όχι επιθετική. Αλλά πρέπει σήμερα να γίνει». Ετσι, «μπροστά στην κατάσταση αυτή, ο κόσμος πρέπει να βγάλει συμπεράσματα, και αυτοί που δουλεύουν στην Τοπική Διοίκηση και γενικότερα, να οργανώσουν την πάλη τους, να αντιπαρατεθούν και να διεκδικήσουν άμεσα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ