Τρίτη 15 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΣΤΗ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ
Περιπολίες από το στρατό

ΡΩΜΗ.--

Την άμεση έναρξη ευρύτερων επιχειρήσεων του ιταλικού στρατού στα ανοιχτά της Ιταλίας προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα πλοιάρια με μετανάστες για να αποφευχθούν τραγωδίες σαν αυτές των τελευταίων ημερών στη Λαμπεντούζα και στα χωρικά ύδατα της Μάλτας, την περασμένη Παρασκευή, εξέταζε σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο η ιταλική κυβέρνηση μετά από σχετική εισήγηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.

Η έναρξη των περιπολιών, που εκτιμάται ότι θα είναι άμεση, αναμένεται να στοιχίσει ιδιαίτερα ακριβά στην Ιταλία. Το στοιχείο αυτό έχει ήδη προκαλέσει γκρίνια καθώς σήμερα κιόλας γίνεται μια πρώτη συζήτηση του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2014 στη Βουλή, που προβλέπει σειρά περικοπών. Ενδεικτικό είναι ότι χτες αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας δήλωναν ότι αν υπάρξουν και άλλες περικοπές από το συγκεκριμένο υπουργείο απειλείται με άμεση κατάρρευση όλο το σύστημα υγείας της χώρας.

Παρ' όλα αυτά, ο Λέτα εμφανίζεται αποφασισμένος να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τις περιπολίες υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ασκήσει και περισσότερη πίεση στην ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 24-25 Οκτώβρη, όπου προτίθεται να θέσει το θέμα ζητώντας διαρκή συνεισφορά, χρηματική και υλική, της ΕΕ. Για ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων με τη συμμετοχή και της ΕΕ έκανε λόγο και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, στα ανοιχτά της οποίας την Παρασκευή το βράδυ βυθίστηκε άλλο ένα πλοιάριο με μετανάστες από την Αφρική, με αποτέλεσμα 146 να διασωθούν, 35 να έχουν ανασυρθεί νεκροί και άγνωστος ακόμη αριθμός να αγνοείται. Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Ζόζεφ Μουσκάτ μετέβη εκτάκτως στη Λιβύη, την Κυριακή, για να ζητήσει από την εκεί ηγεσία να λάβει έκτακτα μέτρα, αλλά η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, όπως δήλωσε και ο ίδιος, δεν είναι πολύ αισιόδοξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ