Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εκατόμβη μεταναστών στο βυθό της Μεσογείου

Αυξάνουν διαρκώς τα θύματα της τραγωδίας στην Λαμπεντούζα
Αυξάνουν διαρκώς τα θύματα της τραγωδίας στην Λαμπεντούζα
ΡΩΜΗ.--

Μια ακόμη απίστευτη τραγωδία γράφτηκε χτες τα ξημερώματα στα ανοιχτά του νησιού Λαμπεντούζα, όπου σωρεύονται υπό απάνθρωπες συνθήκες, εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως από την Αφρική σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν «ένα καλύτερο αύριο» σε σχέση με τις χώρες τους. Μια ακόμη ανθρωποθυσία στο βωμό των καπιταλιστικών συμφερόντων που ταλανίζουν και με επεμβάσεις ισοπεδώνουν ολόκληρες χώρες, υποχρεώνοντας τους πολίτες τους να ξεριζώνονται για να επιβιώσουν.

Οι ιταλικές αρχές είχαν, μέχρι χτες βράδυ, ανασύρει τις σορούς 94 μεταναστών και είχαν εντοπίσει τις σορούς άλλων 40 πέριξ του πλοιαρίου που ανευρέθηκε σε βάθος 40 μέτρων. Κάποιες πληροφορίες, που μετέδιδε η «Κοριέρε ντε λα Σέρα», ανέφεραν ότι άλλα 100 πτώματα έχουν εγκλωβιστεί κάτω από κουφάρι του πλοίου, αλλά οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στους δύτες του Λιμενικού να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Σώοι ανασύρθηκαν 159 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δεν συγκαταλέγεται κανένα από τα 10 παιδιά που εικάζεται ότι βρίσκονταν στο πλοίο και μόνο τρεις από τις 100 γυναίκες. Οι αρχές εκτιμούν ότι στο πλοίο πιθανώς και να βρίσκονταν 450 - 500 άτομα από την Γκάνα, τη Σομαλία και την Ερυθραία, κάτι που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο αριθμός των νεκρών να φτάσει και να ξεπεράσει τους 300, καθιστώντας το δυστύχημα τη μεγαλύτερη τραγωδία με μετανάστες στα ανοιχτά της Ιταλίας τα τελευταία χρόνια.

Το Λιμενικό εκτιμά ότι το σκάφος ανατράπηκε όταν η πλειοψηφία των επιβαινόντων μετακινήθηκε προς τη μία πλευρά του για να αποφύγει πυρκαγιά που ξέσπασε όταν κάποιος άναψε φωτιά για να ειδοποιήσει ότι βυθίζονται. Το πλέον ανατριχιαστικό είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» την ώρα του ναυαγίου στην περιοχή βρίσκονταν τουλάχιστον τρία αλιευτικά τα οποία «δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να σώσουν τους μετανάστες». Νωρίτερα χτες τα ξημερώματα, στην Λαμπεντούζα είχαν φτάσει άλλα δύο πλοία με μετανάστες ενώ άλλοι 200 μετανάστες προσέγγισαν τις ακτές της Σικελίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ